Business & Finance Παρασκευή 2/02/2024, 20:46
BUSINESS & FINANCE

Φυσικό αέριο: Οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών πλήττουν τη βιομηχανία

Φυσικό αέριο: Οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών πλήττουν τη βιομηχανία

Οι επίμονες διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης περιορίζουν την όρεξη μεταξύ των βιομηχανικών εταιρειών να αυξήσουν τη χρήση καυσίμων, ακόμη και μετά το πέρας της χειρότερης ενεργειακής κρίσης που έπληξε τη γηραιά ήπειρο.

Η αστάθεια που παρουσιάζει η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ έχει υποχωρήσει από την αρχή του έτους, σηματοδοτώντας ότι η εμπιστοσύνη στην αγορά αρχίζει να ανακάμπτει. Ωστόσο, παραμένει πολύ πάνω από τα προ της κρίσης επίπεδα, καθώς οι διακυμάνσεις των τιμών έχουν γίνει πιο συχνές. Με τα καλοκαιρινά συμβόλαια να διαπραγματεύονται υψηλότερα από αυτά του φετινού χειμώνα, η σημαντική αύξηση της βιομηχανικής κατανάλωσης φαίνεται να παραμένει κάπως μακριά.

Η μεταβλητότητα έχει γίνει κυρίαρχο χαρακτηριστικό της ευρωπαϊκής αγοράς καθώς μετατρέπεται σε διεθνή κόμβο για το εμπόριο φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε παγκόσμιους κινδύνους εφοδιασμού – από την τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή έως τις διακοπές παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου – παρόλο που θεωρείται ότι βρίσκεται σε σχετικά σταθερή βάση για το υπόλοιπο διάστημα του φετινού χειμώνα.

«Η επαναφορά της βιομηχανικής δραστηριότητας απαιτεί έναν βαθμό εμπιστοσύνης ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές και, πρόσφατα, είδαμε ένα ευρύ φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων, γεγονός που καθιστά την αντιστάθμιση – ιδιαίτερα στην αγορά οψιόν – πολύ δύσκολη και δαπανηρή», δήλωσε ο Martijn Rats, στρατηγικός αναλυτής στην αγορά εμπορευμάτων και επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκής ενεργειακής έρευνας στη Morgan Stanley. «Δεν πρόκειται για το απόλυτο επίπεδο τιμών, αλλά για την αναμενόμενη αστάθεια στις αγορές».

Η βιομηχανία έχει δει πρόσφατα κάποια σημάδια επιστροφής της δραστηριότητας, αλλά η κατανάλωση φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι ιστορικά χαμηλή καθώς η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης αναμένεται ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο. Οι βασικοί καταναλωτές – από τους κατασκευαστές χάλυβα έως τους κατασκευαστές χημικών ουσιών – αποδεικνύονται απρόθυμοι να λειτουργήσουν τις δραστηριότητές τους μετά από την άνοδο ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας κατά τη διάρκεια της κρίσης που τους ανάγκασε εν τέλει να περιορίσουν την παραγωγή.

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 19% χαμηλότερη πέρυσι σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο για την περίοδο 2019-2021, με τις περικοπές κατανάλωσης να κατανέμονται εξίσου μεταξύ του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας, της βιομηχανίας και των νοικοκυριών, σύμφωνα με το think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. Πιο πρόσφατα στοιχεία από την Independent Commodity Intelligence Services δείχνουν ανάκαμψη 11% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι 14% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας για την περίοδο.

Η ζήτηση πιέζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενός κυρίως ήπιου χειμώνα. Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα σχετικά με τη νέα παγκόσμια χωρητικότητα LNG που θα κυκλοφορήσει από το 2025 και τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης Ρωσίας και Ουκρανίας στο τέλος του έτους.

«Είναι απίστευτο το πόσο μειώθηκαν οι τιμές και η ζήτηση δεν έχει επανέλθει πραγματικά», δήλωσε η Morgan Stanley’s Rats. «Αλλά η αστάθεια είναι επίσης πολύ ισχυρή».

Το διαρκές έλλειμμα ζήτησης είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου έχουν παρατείνει τις πρόσφατες μειώσεις.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εμφάνισαν άνοδο 1,1% σήμερα Παρασκευή στα 29,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο από τις 5 Ιανουαρίου. Εξακολουθούν να είναι μειωμένα κατά 9% από την αρχή του έτους.

 

moneryeview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

EIU: Το 2024 χρονιά σταθερότητας στις τιμές των εμπορευμάτων

Χαμηλός ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ενέργειας – Συγκέντρωση σε λίγες εταιρείες

ΙΕΑ: «Καμπανάκι» για τις τιμές φυσικού αερίου λόγω του Μεσανατολικού – Τι καθησυχάζει τις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News