Business & Finance Πέμπτη 30/03/2023, 11:19
BUSINESS & FINANCE

ΕΕΕ για το πράσινο σχέδιο στην ευρωπαϊκή βιομηχανία: Καταλυτικός ο ρόλος της ναυτιλίας

ΕΕΕ για το πράσινο σχέδιο στην ευρωπαϊκή βιομηχανία: Καταλυτικός ο ρόλος της ναυτιλίας

Καταλυτικός είναι ο ρόλος της ευρωπαϊκής ναυτιλίας για την επιτυχή εφαρμογή των προτάσεων του πράσινου σχεδίου για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, υποστηρίζει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία που συζητήθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

«Η ναυτιλία εγγυάται την ασφάλεια της προμήθειας ενέργειας, πρώτων υλών και βασικών αγαθών για την ευρωπαϊκή οικονομία τόσο σε κανονικές όσο και σε συνθήκες κρίσεων. Η ναυτιλιακή βιομηχανία αποτελεί έναν στρατηγικό κλάδο για την ΕΕ κι όχι απλά ένα μέσο μεταφοράς αγαθών», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΕΕ σε σχετική ανακοίνωση. 

Ταυτόχρονα, σημειώνει, η απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα απαιτεί επειγόντως εναλλακτικά και ασφαλή ναυτιλιακά καύσιμα. Στο πλαίσιο του πράσινου σχεδίου θα πρέπει να εξασφαλιστεί η άμεση ανάπτυξη και διάθεσή τους σε επαρκείς ποσότητες στη ναυτιλία από τους άλλους εμπλεκόμενους κλάδους. Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή του δεν πρέπει να οδηγήσει σε στρέβλωση του ανταγωνισμού και ανισότητες μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ, αναφέρει.

Η ΕΕΕ καταλήγει πως για την επίτευξη των πολυσχιδών στόχων του σχεδίου και για μία βιώσιμη ευρωπαϊκή ναυτιλία, απαιτείται καλύτερος συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΕ και στενότερη διαβούλευση με τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

«Χωρίς τη ναυτιλία δεν μπορεί να υπάρξει πράσινη μετάβαση, ούτε στρατηγική αυτονομία της ΕΕ» δήλωσε σχετικά η Πρόεδρος της ΕΕΕ, κα. Μελίνα Τραυλού. «Η πορεία προς την απεξάρτηση του κλάδου μας από τον άνθρακα είναι φιλόδοξη αλλά πρέπει να είναι και ρεαλιστική. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση ώστε να διασφαλιστεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, του αναντικατάστατου αυτού κλάδου για την ευημερία της ΕΕ», συμπλήρωσε η κα. Τραυλού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το πράσινο σχέδιο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία: Αυτή είναι η απάντηση στις ΗΠΑ

Green Deal: Έτσι θα ανταγωνιστεί η Ευρώπη τις ΗΠΑ και την Κίνα

Δεύτερες σκέψεις για επενδύσεις στην Ευρώπη – Γιατί οι επιχειρήσεις μετακομίζουν στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News