Business & Finance Τετάρτη 31/01/2024, 20:51
BUSINESS & FINANCE

Novo Nordisk: Η κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε το φράγμα των 500 δισ.δολαρίων

Novo Nordisk: Η κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε το φράγμα των 500 δισ.δολαρίων

Η Novo Nordisk έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία που ξεπέρασε τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, εν μέσω αισιόδοξων προοπτικών για το φάρμακό της κατά της παχυσαρκίας.

Η Novo ξεπέρασε το ορόσημο αυτό σήμερα Τετάρτη, φτάνοντας σε επίπεδο που κατάφερε να επιτύχει μόνο η ιδιοκτήτρια του Dior, LVMH, καθώς οι μετοχές της διεύρυναν τα πρόσφατα κέρδη.

Η φαρμακευτική εταιρεία της Δανίας έχει ξεπεράσει τον γίγαντα ειδών πολυτελείας LVMH, καθώς το φάρμακο Wegovy κατά της παχυσαρκίας και το φάρμακο για τον διαβήτη, το Ozempic, απέδειξαν ότι μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν το ανεπιθύμητο βάρος περιορίζοντας την όρεξή τους.

Τα αποτελέσματα της Novo πυροδότησαν νέα αισιοδοξία καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 26% φέτος και τα λειτουργικά κέρδη έως και 29% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η προοπτική αυτή φαίνεται συντηρητική, σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Intelligence, Michael Shah.

Η φαρμακοβιομηχανία δυσκολεύθηκε να συμβαδίσει με τη ζήτηση τόσο για το Wegovy όσο και για το Ozempic, τα οποία μοιράζονται το ίδιο δραστικό συστατικό. Η Novo γνωστοποίησε ότι έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των αρχικών δόσεων Wegovy που στέλνει στις ΗΠΑ, επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να ακολουθήσουν τη θεραπεία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης επενδύσεις ύψους 8,7 δισ. δολαρίων πέρυσι για να ενισχύσει την παραγωγική της ικανότητα.

Το εάν αυτό μεταφράζεται σε μακροπρόθεσμες πωλήσεις θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: τον ανταγωνισμό από το Zepbound της Eli Lilly & Co., που παρουσιάστηκε στα τέλη του περασμένου έτους, και από το κατά πόσο καιρό οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να παίρνουν το φάρμακο. Οι παρενέργειες του Wegovy είναι μεταξύ άλλων έμετος και διάρροια και η τιμή καταλόγου του είναι 1.349 δολάρια το μήνα.

Η μετοχή της Novo σημείωσε άνοδο 60% το περασμένο έτος, τροφοδοτούμενη από τη φρενίτιδα κατά της παχυσαρκίας. Οι επιδοσεις της έρχονται σε αντίθεση με αυτές της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis AG, της οποίας η μετοχή υποχώρησε εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές ανάπτυξής της.

Ορισμένοι αναλυτές ωστόσο είναι δύσπιστοι ότι η απόδοση της Novo μπορεί να διαρκέσει. Οι μετοχές αναμένεται να υποχωρήσουν περίπου 3% τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Η Novo παραμένει λιγότερο προτιμώμενη με βάση την αποτίμηση και τις μακροπρόθεσμες τάσεις», έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής της Jefferies, Peter Welford. Σύμφωνα με την Jo Walton της UBS, οι «μεγάλες προσδοκίες» για τη φαρμακοβιομηχανία αντικατοπτρίζονται ήδη στην αποτίμησή της.

Επίσης, οι αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες δυσανασχετούν απέναντι στο αυξανόμενο κόστος για τη θεραπεία απώλειας βάρους. Η Βόρεια Καρολίνα διακόπτει την κάλυψη φαρμάκων όπως το Wegovy για κρατικούς υπαλλήλους αφού το σχέδιο υγείας της ξόδεψε 100 εκατομμύρια δολάρια για τα φάρμακα πέρυσι και αυτό αποτελεί πιθανότατα προάγγελο του τι πρόκειται να ακολουθήσει.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

FDA: Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους δεν προκαλούν αυτοκτονικές σκέψεις

Ozempic: Τι θα συμβεί αν το σταματήσει κάποιος; 

Novo Nordisk: Ο κατασκευαστής του Ozempic επεκτείνει την παραγωγή του με επένδυση 2,3 δισ. δολαρίων 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News