Life & Arts Παρασκευή 12/01/2024, 13:39
LIFE & ARTS

FDA: Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους δεν προκαλούν αυτοκτονικές σκέψεις

FDA: Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους δεν προκαλούν αυτοκτονικές σκέψεις

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα δημοφιλή φάρμακα για την απώλεια βάρους προκαλούν αυτοκτονικές σκέψεις, δήλωσαν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ. 

Η προκαταρκτική ανάλυση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την Πέμπτη δεν έδειξε σαφή σχέση μεταξύ των αναφορών αυτοκτονικών σκέψεων και των φαρμάκων για απώλεια βάρους και αντιμετώπιση του διαβήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αρχίσει να παίρνουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν ορισμένους από αυτούς να χάσουν το ένα πέμπτο του σωματικού τους βάρους ή και περισσότερο, μεταδίδει η Wall Street Journal. 

Η εν λόγω κατηγορία φαρμάκων περιλαμβάνει αυτά που έχουν στόχο την αντιμετώπιση του διαβήτη όπως τα Ozempic και Victoza της Novo Nordisk, καθώς και αυτά για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας όπως το Wegovy και το Zepbound της Eli Lilly. Τα φάρμακα κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την πρόσληψη τροφής και βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους.

Ο FDA ερευνούσε αναφορές χρηστών και γιατρών που είπαν ότι οι ασθενείς αυτοκτονούσαν μετά την έναρξη των φαρμάκων.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι οι πληροφορίες στις εκθέσεις ήταν περιορισμένες και ότι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο. Επιπλέον πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η λήψη αυτού του είδους φαρμάκου σχετίζεται με αυτοκτονικές σκέψεις, στις μεγάλες δοκιμές. 

Ωστόσο επειδή ένας μικρός αριθμός ατόμων εμφάνισε αυτοκτονική συμπεριφορά στις μελέτες – συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που έπαιρναν φάρμακα και εκείνων που δεν τα έπαιρναν πραγματικά- ο FDA είπε ότι δεν μπορούσε να αποκλείσει έναν μικρό κίνδυνο, αλλά θα συνεχίσει να διερευνά το θέμα.

Ο οργανισμός δήλωσε επίσης ότι διερευνά εάν αυτού του είδους φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών ή εισρόφηση τροφής στους πνεύμονες.

Η πιο κοινή παρενέργεια των φαρμάκων είναι η ναυτία. Ορισμένοι ασθενείς έχουν επίσης αναφέρει όνειρα που μοιάζουν σαν αληθινά. 

Οι ευρωπαϊκές και βρετανικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν πέρυσι ότι θα ερευνήσουν εάν τα φάρμακα προκάλεσαν αυτοκτονίες ή και σκέψεις για αυτές.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ozempic: Τι θα συμβεί αν το σταματήσει κάποιος; 

Ο σεισμός του Ozempic – Οι βιομηχανίες τροφίμων επί ποδός πολέμου

Novo Nordisk: Ο κατασκευαστής του Ozempic επεκτείνει την παραγωγή του με επένδυση 2,3 δισ. δολαρίων 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS