Life & Arts Πέμπτη 4/01/2024, 14:12
LIFE & ARTS

Οδηγός σχέσεων: Πόσες ώρες χρειάζονται για να κάνεις έναν νέο φίλο;

Οδηγός σχέσεων: Πόσες ώρες χρειάζονται για να κάνεις έναν νέο φίλο;

Όσο κανείς απομακρύνεται χρονικά από την αυλή του σχολείου ή τα έδρανα του πανεπιστημίου, μοιάζει όλο και πιο δύσκολο να κάνει νέους φίλους ή ακόμα και να κρατήσει τις φιλίες των προηγούμενων χρόνων.

Σχεδόν εννέα στους δέκα ενήλικες λένε ότι σε κάποιο σημείο έχασαν επαφή με έναν στενό τους φίλο και επτά στους δέκα θα ήθελαν να αποκαταστήσουν αυτή τη σχέση. Τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς απάντησαν σε πρόσφατη έρευνα ότι δεν έχουν έναν καλύτερο φίλο (το σχετικό ποσοστό έχει αυξηθεί από το 25% που ήταν το 1990).

Όλα αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό φυσιολογικά: Καθώς μεγαλώνουμε, οι απαιτήσεις της δουλειάς και της οικογένειας αυξάνονται, με αποτέλεσμα ο ελεύθερος χρόνος να είναι λιγότερος.

Υπάρχουν όμως μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν όποιον ενδιαφέρεται να κρατήσει τους φίλους του και να κάνει νέους.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το πρώτο πράγμα  που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να είναι ρεαλιστής ως προς τον αριθμό των καλών φίλων που μπορεί να διατηρήσει. Και μετά, να έχει στο μυαλό του ότι οι ειλικρινείς συζητήσεις χτίζουν στενούς δεσμούς γρηγορότερα από την ανούσια καθημερινή κουβεντούλα. Ρουτίνες, όπως εβδομαδιαία τηλεφωνήματα ή μία καθιερωμένη ετήσια εκδρομή με φίλους, βοηθούν στη διατήρηση ισχυρών δεσμών.

Σύμφωνα με την Beverley Fehr, μία κοινωνική ψυχολόγο που ειδικεύεται στη μελέτη των στενών σχέσεων στο University of Winnipeg, ο κάθε ενήλικας μπορεί να διατηρήσει 3-5 καλούς φίλους. «Απλά δεν έχουμε αρκετό χρόνο και ενέργεια για περισσότερους», εξηγεί η ειδικός.

Και αυτό γιατί η δημιουργία μίας φιλίας απαιτεί από τα άτομα αυτά να έχουν περάσει έναν συγκεκριμένο αριθμό ωρών μαζί.

Όπως έχει δείξει η μελέτη του Jeffrey Hall, καθηγητή του University of Kansas, πρέπει να περάσουμε 40 έως 60 ώρες μαζί με έναν απλό γνωστό  ώστε αυτός να γίνει φίλος μας.

Και για να γίνει από απλός φίλος, στενός φίλος, απαιτούνται άλλες 140 με 160 ώρες μαζί. Συνολικά, λοιπόν, για να κάνει κάποιος έναν νέο καλό φίλο, χρειάζεται να επενδύσει περίπου 200 ώρες.

Σύμφωνα με τον Hall, εάν κάποιος είναι διατεθειμένος να κάνει βαθιές συζητήσεις και να συνδεθεί ουσιαστικότερα με τον άλλο, τότε ο αριθμός των ωρών που απαιτούνται μπορεί να είναι μικρότερος.

Βέβαια, το να περάσει κάποιος 200 ώρες μαζί με κάποιον άλλο, δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι το άτομο αυτό θα γίνει καλός του φίλος. Πρώτα από όλα, πρέπει να υπάρχει η θέληση και από τις δύο πλευρές. Κάποιοι συνάδελφοι περνούν εκατοντάδες ώρες μαζί και δεν γίνονται ποτέ καλοί φίλοι.

Πώς διατηρείται μία φιλία

Στη διατήρηση μιας φιλίας, δεν παίζουν ρόλο μόνο οι ώρες που περνούν τα άτομα μαζί, αλλά και το τι κάνουν κατά τη διάρκεια των ωρών αυτών.

Εάν βλέπουν Netflix μαζί μπορεί να διασκεδάζουν, αλλά δεν δουλεύουν τη φιλία τους όπως όταν κάνουν μια ουσιαστική συζήτηση.

Η έρευνα του Hall διαπίστωσε ότι εάν επικοινωνούμε συχνά με τα άτομα με τα οποία έχουμε επιλέξει να συνδεθούμε –είτε μέσω τηλεφωνημάτων ή μέσω μηνυμάτων- αυτό βοηθά στη διατήρηση των σχέσεων αλλά και σε υψηλότερα επίπεδα θετικών συναισθημάτων, όπως η ευτυχία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πόσα άτομα γνωρίζει ο μέσος άνθρωπος – Λιγότερα από όσα νομίζετε

Πόσο χρόνο πρέπει να ξοδεύουμε στα social media – Σύμφωνα με έναν ειδικό της ευτυχίας

Τι σημαίνει η φιλοσοφία «delulu» που ακολουθεί η Gen Z;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS