Life & Arts Κυριακή 10/12/2023, 14:36
LIFE & ARTS

Πόσο χρόνο πρέπει να ξοδεύουμε στα social media – Σύμφωνα με έναν ειδικό της ευτυχίας

Πόσο χρόνο πρέπει να ξοδεύουμε στα social media – Σύμφωνα με έναν ειδικό της ευτυχίας

Τα social media έχουν γίνει κεντρικό κομμάτι της ζωής μας, είτε τα χρησιμοποιούμε για να μαθαίνουμε τα νέα ή για να κρατάμε επαφή με φίλους και γνωστούς. Όμως σύμφωνα με τον Arthur C. Brooks, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και κοινωνικό επιστήμονα που μελετά την ευτυχία, θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε πολύ λιγότερο εάν θέλουμε να βελτιώσουμε την ευημερία μας.

«Βρίσκομαι στη δημοσιότητα και κάνω πολλή δουλειά κάθε μέρα. Πρέπει να ξέρω τι συμβαίνει, αλλά δεν χρειάζεται να διαβάζω ειδήσεις για περισσότερο από μισή ώρα την ημέρα», είπε ο Brooks στο CNBC Work Summit 2023.

«Στην πραγματικότητα, συνιστώ σε όσους μας παρακολουθούν να θέσουν ένα αυστηρό όριο στον χρόνο που ξοδεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Μάλιστα, ο Brooks συνιστά σε όλους να προσέχουν όχι μόνο τη χρήση των social media, αλλά και τη συνολική κατανάλωση ειδήσεων.

Τα όρια που συστήνει ο καθηγητής είναι τα εξής:

·       30 λεπτά ημερησίως για όλες τις πλατφόρμες social media

·       15 λεπτά για την παρακολούθηση πολιτικών ειδήσεων κάθε είδους την ημέρα

·       30 λεπτά για την ανάγνωση ή παρακολούθηση κάθε είδους ειδήσεων ημερησίως.

Αν νιώθετε ότι οι εξελίξεις της εποχής υπαγορεύουν να είστε κολλημένοι στα social media, ο Brooks έχει μια απάντηση για αυτό: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κόσμος είναι χειρότερος ή πιο επικίνδυνος από ό,τι ήταν στο παρελθόν, αλλά έχουμε περισσότερους ανθρώπους να μας λένε ότι αν δεν είμαστε αγανακτισμένοι, λυπημένοι και θυμωμένοι, τότε δεν δίνουμε σημασία».

Ο Brooks δεν πρότεινε να αγνοεί κανείς τι συμβαίνει στον κόσμο. Απλώς συστήνει να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή «σε αυτά που συμβαίνουν μέσα στο κεφάλι μας και μέσα στο σπίτι μας και μέσα στην οικογένειά μας».

«Ιδανικά, αφιερώνεις χρόνο για να κοιτάξεις τα social media για οποιονδήποτε λόγο και μετά τα αφήνεις στην άκρη για την υπόλοιπη μέρα», εξηγεί ο Brooks.

«Τον υπόλοιπο χρόνο μπορείς πραγματικά να δίνεις προσοχή στα πράγματα που έχουν σημασία: Την αγάπη στη ζωή σου, την πνευματικότητα που απολαμβάνεις, τις σχέσεις που σε συντηρούν και τη δουλειά που κάνεις για να υπηρετείς τους άλλους ανθρώπους. Τότε η ζωή σου θα γίνει πολύ πιο ευτυχισμένη».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς αντιμετωπίζεται ο εθισμός στα social media;

Τα social media βλάπτουν την ψυχική υγεία; Νέα έρευνα λέει όχι

Πόσες ώρες τη μέρα ξοδεύουμε στα social media – Η πλατφόρμα που κυριαρχεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News