Life & Arts Παρασκευή 17/11/2023, 15:41
TECH - SCIENCE

Ανήμπορη η ΕΕ μπροστά στα fakenews και τη ρητορική μίσους του Musk

Ανήμπορη η ΕΕ μπροστά στα fakenews και τη ρητορική μίσους του Musk

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υιοθέτησε νωρίτερα φέτος μιας σειρά από νέους κανόνες για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης, ωστόσο αδυνατεί να τους θέσει σε ισχύ, την ώρα που αξιωματούχοι της ΕΕ παραδέχονται ότι η πλατφόρμα X του Elon Musk βρίθει από σχετικές αναρτήσεις.

Το κύριο εργαλείο της ΕΕ για την πάταξη του ανεπιθύμητου περιεχομένου, ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, θεσπίστηκε στις 25 Αυγούστου, αλλά το μπλοκ δεν θα είναι σε θέση να επιβάλει πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για παραβάσεις το νωρίτερο μέχρι το επόμενο έτος. Ως εκ τούτου, η ΕΕ παραμένει σε μεγάλο βαθμό θεατής στο τελευταίο δράμα που εξελίσσεται με πρωταγωνιστή τον Musk. Ο δισεκατομμυριούχος προκάλεσε εκ νέου οργίλες αντιδράσεις αυτή την εβδομάδα, καθώς επικρότησε το περιεχόμενο μιας αντισημιτικής ανάρτησης η οποία κατηγορούσε τις εβραϊκές κοινότητες ότι μισούν τους λευκούς.

Μέχρι τώρα, η ΕΕ έχει επικεντρωθεί σε περιεχόμενο που χαρακτηρίζει παράνομο ή ακόμη και «τρομοκρατικό» στο Χ, ιδιαίτερα σε σχέση με τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Vera Jourova, το έχει χαρακτηρίσει ως το μεγαλύτερο μέσο παραπληροφόρησης.

Την Παρασκευή, η Επιτροπή δήλωσε ότι σταματά όλες τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα, αλλά θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το X για την ανάρτηση ειδήσεων και άλλων πληροφοριών.

Οι δυσκολίες εφαρμογής της νέας νομοθεσίας

Η νομοθεσία που υιοθέτησε πρόσφατα η ΕΕ κατά της διάδοσης του επιβλαβούς διαδικτυακού περιεχομένου, παρέχει στον εκτελεστικό βραχίονα της Ένωσης πρωτοφανή εξουσία να καθορίζει αν οι μεγαλύτεροι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο εποπτεύουν αρκούντως το περιεχόμενο των πλατφορμών τους, αλλά αυτές οι εξουσίες για την επιβολή προστίμων ή την απαγόρευση των παραβατών δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί.

Τον περασμένο μήνα, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ απαίτησαν απαντήσεις από το X, πρώην Twitter, σχετικά με παράνομες αναρτήσεις. Η εταιρεία απέστειλε απάντηση, την οποία η Επιτροπή αξιολογεί.  Η X αντιμετωπίζει πιθανά πρόστιμα εάν παράσχει στην Επιτροπή «εσφαλμένες, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες» στην απάντησή της, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Σε γενικές γραμμές, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποχρεούνται να προσλαμβάνουν περισσότερους συντονιστές περιεχομένου και να μετριάσουν τους κινδύνους για να μειώσουν τη διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου. Στις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται μπορούν να επιβληθούν τελικά πρόστιμα ύψους 6% των ετήσιων εσόδων ή ακόμη και να τους απαγορευτεί η λειτουργία στην Ένωση, εάν παραβιάζουν επανειλλημμένα τους κανόνες.

Ωστόσο, η ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλει πρόστιμο στις πλατφόρμες για μη συμμόρφωση το νωρίτερο μέχρι τον Φεβρουάριο. Οι αξιωματούχοι θα μπορούν να κινήσουν νομικές διαδικασίες νωρίτερα, αλλά χρειάζονται χρόνο για να θεμελιώσουν μια κατηγορία και ένα νέο συμβούλιο ψηφιακών συντονιστών πρέπει να είναι σε θέση να επιβάλει πρόστιμα. Ακόμη και τότε, θα εναπόκειται στα επιμέρους κράτη μέλη να ζητήσουν από την πλατφόρμα να «κατεβάσει» το παράνομο περιεχόμενο.

Παρότι ο Musk έχει δηλώσει δημοσίως ότι σκοπεύει να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της ΕΕ, έχει προβεί σε αρκετές κινήσεις που αντιβαίνουν στη νέα νομοθεσία. Η X έχει απολύσει πλήθος συντονιστών περιεχομένου και έχει περιορίσει τις προσπάθειες για την ακεραιότητα των εκλογών. Η εταιρεία αποσύρθηκε επίσης από έναν εθελοντικό κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ, ο οποίος αποσκοπεί στον καθορισμό βιομηχανικών προτύπων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Linda Yaccarino: Η CEO του Χ στρέφεται στην τηλεόραση για να φέρει πίσω τους διαφημιστές

Το X «μπαίνει» στο live shopping με πολιορκητικό κριό» την Πάρις Χίλτον

Κι όμως ζείτε πιο πλουσιοπάροχα από τον Elon Musk – Δείτε μέσα στο σπίτι του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News