Life & Arts Πέμπτη 12/10/2023, 13:38
LIFE & ARTS

Σχολεία: Διαγράψτε τα social media των παιδιών για να μην δουν τις φρικαλεότητες της Χαμάς 

Σχολεία: Διαγράψτε τα social media των παιδιών για να μην δουν τις φρικαλεότητες της Χαμάς 

Σχολεία στο Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ συμβουλεύουν τους γονείς να διαγράψουν τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης των παιδιών τους λόγω ανησυχιών ότι τρομοκράτες της Χαμάς θα μεταδώσουν ή θα διαδώσουν ανησυχητικά βίντεο με ομήρους που έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο σύλλογος γονέων ενός σχολείου του Τελ Αβίβ δήλωσε ότι αναμένει να εμφανιστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με ομήρους που «ικετεύουν για τη ζωή τους». Σε ένα μήνυμα προς τους γονείς, ο σύλλογος, τους ζητά να διαγράψουν εφαρμογές όπως το TikTok από τα τηλέφωνα των παιδιών τους.

Η Χαμάς έχει προειδοποιήσει ότι θα δημοσιεύσει δολοφονίες ομήρων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εάν το Ισραήλ στοχοποιήσει ανθρώπους στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση.

Υπάρχουν πρόσθετες ανησυχίες ότι οι τρομοκράτες θα εκμεταλλευτούν αλγόριθμους μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να στοχεύσουν συγκεκριμένα τέτοια βίντεο σε όσους είναι υπέρ του Ισραήλ σε μια προσπάθεια να διεξαγάγουν ψυχολογικό πόλεμο εναντίον Ισραηλινών και και των υποστηρικτών τους παγκοσμίως.

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, ορισμένα εβραϊκά σχολεία στις ΗΠΑ ζητούν επίσης από τους γονείς να μην κοινοποιούν σχετικά βίντεο ή φωτογραφίες που μπορεί να τους εμφανιστούν και να προστατεύσουν τα παιδιά –και τους εαυτούς τους– από το να τα παρακολουθήσουν. Τα σχολεία συμβουλεύουν επίσης τα μέλη της κοινότητας να διαγράψουν τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Μαζί με άλλα εβραϊκά ημερήσια σχολεία, προειδοποιούμε τους γονείς να απενεργοποιήσουν τις εφαρμογές social media όπως το Instagram, το X και το Tiktok από τα τηλέφωνα των παιδιών τους», έγραψε σε email ο διευθυντής ενός σχολείου στο Νιου Τζέρσεϊ. «Γραφικές και συχνά παραπλανητικές πληροφορίες ρέουν ελεύθερα, αυξάνοντας τους φόβους των μαθητών μας. … Οι γονείς θα πρέπει να συζητούν τους κινδύνους αυτών των πλατφορμών και να ρωτούν τα παιδιά τους σε καθημερινή βάση για το τι βλέπουν, ακόμα κι αν έχουν διαγράψει τις πιο αφιλτράριστες εφαρμογές από τα τηλέφωνά τους».

Ένα άλλο σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι ζήτησε και αυτό, από τους μαθητές να διαγράψουν τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η παραπληροφόρηση συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του X.

Μια ανάρτηση που προβλήθηκε περισσότερες από 500.000 φορές – με το hashtag #PalestineUnderAttack – ισχυριζόταν ότι δείχνει ένα αεροπλάνο να καταρρίπτεται. Αλλά το κλιπ ήταν από το βιντεοπαιχνίδι Arma 3, όπως σημειώθηκε αργότερα σε ένα «σημείωμα της κοινότητας» που επισυνάπτεται στην ανάρτηση.

Ένα άλλο βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει Ισραηλινούς στρατηγούς μετά τη σύλληψή τους από μαχητές της Χαμάς προβλήθηκε περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια φορές τη Δευτέρα. Το βίντεο, ωστόσο, δείχνει την κράτηση αυτονομιστών στο Αζερμπαϊτζάν.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τον Elon Musk για «κυρώσεις» εξαιτίας της παραπληροφόρησης που στο Χ εν μέσω πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Η ΕΕ ενημέρωσε επίσης τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Meta, Mark Zuckerberg την Τετάρτη για ένα κύμα παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες της – στις οποίες περιλαμβάνεται το Facebook – και ζήτησε από την εταιρεία να απαντήσει σε 24 ώρες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

WSJ: «Ασοι» στα κρυπτονομίσματα οι άνδρες της Χαμάς

Το σχέδιο της Meta για την Ευρώπη: Instagram και Facebook χωρίς διαφημίσεις αλλά με 13 ευρώ/μήνα

Μωρό στον καιρό του Instagram – Μια ακριβή υπόθεση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News