Business & Finance Τρίτη 21/02/2023, 21:32
BUSINESS & FINANCE

Συνεχίζονται οι έρευνες για την έκρηξη του Nord Stream, λένε Δανία, Σουηδία και Γερμανία στον ΟΗΕ

Συνεχίζονται οι έρευνες για την έκρηξη του Nord Stream, λένε Δανία, Σουηδία και Γερμανία στον ΟΗΕ

Οι έρευνες της Δανίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας σχετικά με τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ανέφεραν οι τρεις χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε επιστολή τους την Τρίτη, ενόψει της συνεδρίασης που συγκάλεσε η Ρωσία για το περιστατικό του Σεπτεμβρίου.

Η Ρωσία θέλει το 15μελές συμβούλιο να ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις εκρήξεις στους αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία, οι οποίες οδήγησαν στη διαρροή αερίου στη Βαλτική Θάλασσα. Δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη ψηφοφορία επί της πρότασης και είναι απίθανο να διεξαχθεί την Τρίτη σημειώνει το Reuters.

Η Δανία, η Γερμανία και η Σουηδία ανέφεραν στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην κοινή επιστολή τους ότι «οι ρωσικές αρχές έχουν ενημερωθεί σχετικά με τις συνεχιζόμενες έρευνες» από τις εθνικές αρχές τους, οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής διαπιστώσει ότι οι ζημιές στους αγωγούς προκλήθηκαν από «ισχυρές εκρήξεις που οφείλονται σε δολιοφθορά».

«Οι έρευνες αυτές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και, προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να ορίσουμε το πότε», αναφέρεται στην επιστολή. «Οι αρχές της Δανίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας βρίσκονται σε διάλογο σχετικά με τη διερεύνηση των διαρροών φυσικού αερίου και οι έρευνες».

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ρωσία ζήτησε από τον Αμερικανό οικονομολόγο Τζέφρι Σακς, του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

«Οι περιβαλλοντικές ζημιές θεωρούνται τοπικές και περιορίζονται στις περιοχές που επηρεάζονται από τις διαρροές. Οι συνέπειες όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι σημαντικές και ανησυχητικές», έγραψαν η Δανία, η Γερμανία και η Σουηδία.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιανσκάι, δήλωσε ότι στόχος ήταν να τεθεί η πρόταση για ανεξάρτητη έρευνα σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτή την εβδομάδα. Ένα ψήφισμα του Συμβουλίου χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και όχι βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα ή τη Ρωσία για να περάσει.

Αυτό σημαίνει ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να συμπέσει με τις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον εορτασμό της πρώτης επετείου της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Γενική Συνέλευση των 193 μελών είναι πιθανό να ψηφίσει την Πέμπτη για να απαιτήσει και πάλι από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της και να ζητήσει τη διακοπή των εχθροπραξιών.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News