Business & Finance Δευτέρα 10/10/2022, 19:19
BUSINESS & FINANCE

Σουηδή πρωθυπουργός: Δεν θα μοιραστούμε το πόρισμα της έρευνας για τον Nord Stream με τη Ρωσία

Σουηδή πρωθυπουργός: Δεν θα μοιραστούμε το πόρισμα της έρευνας για τον Nord Stream με τη Ρωσία

Η Σουηδία δεν θα μοιραστεί τα πορίσματα της έρευνας για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream με τις ρωσικές αρχές ή την Gazprom, δήλωσε τη Δευτέρα η Σουηδή πρωθυπουργός Magdalena Andersson.

Μια σουηδική έρευνα στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 από τη Ρωσία προς την Ευρώπη βρήκε στοιχεία τα οποία οδηγούν τους εισαγγελείς στο να υποπτεύονται δολιοφθορά.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν έστειλε επιστολή στη σουηδική κυβέρνηση ζητώντας να επιτραπεί στις ρωσικές αρχές και στην Gazprom να εμπλακούν στην έρευνα, κάτι που η Σουηδία αρνήθηκε.

Τη Δευτέρα η Άντερσον είπε ότι η Σουηδία δεν θα μοιραστεί καν τα ευρήματα των ερευνών για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στη σουηδική οικονομική ζώνη, με τις ρωσικές αρχές.

«Στη Σουηδία, οι προκαταρκτικές έρευνες είναι εμπιστευτικές και αυτό, φυσικά, ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση», είπε στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, η Άντερσον είπε ότι η Σουηδία δεν είχε καμία αρμοδιότητα να εμποδίσει τα ρωσικά πλοία να επισκέπτονται τις τοποθεσίες των εκρήξεων τώρα που η έρευνα έχει ολοκληρωθεί.

«Η σουηδική οικονομική ζώνη δεν είναι ένα έδαφος που διαθέτει η Σουηδία. Έχουμε άρει τον κλοιό τώρα και από εδώ και στο εξής είναι επίσης δυνατό και άλλα πλοία να παραμείνουν στην περιοχή, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες», είπε.

Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές διερευνούν τέσσερις διαρροές μετά την καταστροφή των αγωγών, που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Η Ευρώπη, η οποία στο παρελθόν βασιζόταν στη Ρωσία για περίπου το 40% του φυσικού αερίου της, αντιμετωπίζει προβλήματα στον ενεργειακό ανεφοδιασμό μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η οποία έχει περικόψει δραστικά τις προμήθειες καυσίμου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News