Business & Finance Τετάρτη 31/01/2024, 19:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση 4μήνου για τις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών

Ομόλογα: Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση 4μήνου για τις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών

Σε ράλι επιδόθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια τεσσάρων μηνών, αφότου τα στοιχεία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ενισχύουν το σενάριο για πιο γρήγορες επιτοκιακές μειώσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 11,9 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια αποκλιμάκωση από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Γαλλία που έδειξαν αποκλιμάκωση τον Ιανουάριο μετά την προσωρινή άνοδο του Δεκεμβρίου ενισχύοντας τα σενάρια για πιο γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ. 

«Υπάρχει μία ισχυρή πεποίθηση ότι η ΕΚΤ και η Φέντεραλ Ριζέρβ θα κινηθούν ταυτόχρονα σε μείωση των επιτοκίων», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της OANDA, Κρεγκ Έρλαμ, αναφερόμενος στις προβλέψεις της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια. 

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη σημερινή αποκλιμάκωση, το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία ενισχύθηκε τον Ιανουάριο κατά 13 μονάδες βάσης. 

Επίσης, σε μία αλλαγή τόνου, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ και «γεράκι» της ΕΚΤ, Χοακίμ Νάγκελ, είπε ότι η κεντρική τράπεζα έχει τιθασσεύσει αυτό το λαίμαργο τέρας του πληθωρισμού. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε επτά μονάδες βάσης, στο 3,73%, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 156,3 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,22% με το spread στις 110 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος δανεισμού στην πενταετία κινήθηκε στο 2,67%. Αυξημένος στα 125 εκατ.ευρώ ήταν ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News