Business & Finance Παρασκευή 26/01/2024, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε χαμηλό 19 μηνών το spread των ιταλικών 10ετών

Ομόλογα: Σε χαμηλό 19 μηνών το spread των ιταλικών 10ετών

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 υποχώρησε το spread των ιταλικών 10ετών έναντι των γερμανικών, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για επιτοκιακές μειώσεις μετά την χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. 

Το spread διαμορφώθκε στις 149 μονάδες βάσης, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου του 2022, προτού διευρυνθεί ξανά στις 152 μονάδες βάσης. 

Τα ιταλικά ομόλογα ευνοήθηκαν τα μέγιστα από τις ελπίδες των επενδυτών ότι τα επιτόκια θα μειωθούν σημαντικά φέτος από την ΕΚΤ, ελαφρύνοντας τις πιέσεις προς τις πιο χρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. 

«Οι τάσεις στην Ιταλία είναι αντίστοιχες με αυτές που επικρατούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι κίνδυνοι είναι τώρα πολύ μικρότεροι», αναφέρει ο Ρότζερ Χάλαμ της Vanguard. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 3,84%, αφού όμως την Πέμπτη είχε αποκλιμακωθεί οκτώ μονάδες βάσης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε ωστόσο ελαφρώς μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών στοιχείων για το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών που παρακολουθεί στενά η Φέντεραλ Ριζέρβ για την πορεία του πληθωρισμού. Διαμορφώθηκε στο 2,31% με άνοδο τριών μονάδων βάσης αφού υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στο 3,22%. 

«Το γεγονός ότι το Μάρτιο μπορεί η ΕΚΤ να ανοίξει τη συζήτηση για μείωση των επιτοκίων δίδει στην αγορά την ικανοποίηση ότι θα δει τις προσδοκίες της να επαληθεύονται», αναφέρει ο Φλόριαν Λέλπο της Lombard Odier Asset Management. 

Nέα έρευνα της ΕΚΤ έδειξε επίσης ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει ταχύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν φέτος. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News