Business & Finance Τετάρτη 31/01/2024, 20:20
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 1,5% για τον STOXX 600 τον Ιανουάριο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 1,5% για τον STOXX 600 τον Ιανουάριο

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι απώλειες στην τεχνολογία αντιστάθμισαν τα κέρδη που πυροδοτήθηκαν από κάποια θετικά εταιρικά αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή, οι ισχυρές προβλέψεις της φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk βοήθησαν το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη στην Κοπεγχάγη να παρουσιάσει κέρδη ρεκόρ.  

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 παρέμεινε στη σημερινή συνεδρίαση στάσιμος στις 485,67 μονάδες, καταγράφοντας ωστόσο καθ΄όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου κέρδη 1,4%, τα τρίτα διαδοχικά μηνιαία κέρδη. 

Στη συνεδρίαση, προβάδισμα είχαν οι μετοχές του κλάδου υγείας με άνοδο 0,5%, καθώς η Novo Nordisk ενισχύθηκε 3,6% αγγίζοντας ιστορικό υψηλό, καθώς η εταιρεία με τη μεγαλύτη αξία στην Ευρώπη προέβλεψε διψήφια αύξηση κερδών για ακόμη ένα έτος. Η χρηματιστηριακή αξία της ξεπέρασε το φράγμα των 500 δισ.δολαρίων, με αποτέλεσμα ο δείκτης OMX 20 στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης να κλείσει σε επίπεδα ρεκόρ με άνοδο 2,3%. .  

Τον κλάδο υγείας στήριξε και η άνοδος 2% της GSK, η οποίας ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών. 

Σε άνοδο 2,1% και η ισπανική τράπεζα Santander καθώς ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το τελευταίο τρίμηνο του 2023. 

Ο δείκτης για το ευρωπαϊκό real estate ενισχύθηκε 1% χάρη στα κέρδη 6,3% της γερμανικής TAG Immobilien αφότου η HSBC αναβάθμισε την αξιολόγησή της σε «buy». 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Η&Μ βούλιαξε 12,4% ασκώντας πιέσεις στο δείκτη STOXX 600 αφότου η σουηδικός όμιλος λιανεμπορίου στον χώρο της ένδυσης ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο υποχώρησαν 4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε και την ξαφνική αποχώρηση της διευθύνουσας συμβούλου. 

Ο κλάδος τεχνολογίας, που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα ονόματα από τις ευρωπαϊκές εταιρείες ημιαγωγών, υποχώρησε 0,6% ακολουθώντας τις απώλειες των αμερικανικών. 

Tα βλέμματα πάντως ήταν όλα στραμμένα στον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη που θα δώσει μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), προκειμένου να σκιαγραφήσει τα επόμενα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας αναζωπύρωσαν εν μέρει τις ελπίδες ότι η Fed μπορεί να ξεκινήσει τον κύκλο τον μειώσεων από τον Μάρτιο, προοπτική που είχε εξασθενίσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη απώλεσε 0,40% της αξίας του κλείνοντας στις 16.903,76 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έγραψε απώλειες 0,27% τερματίζοντας στις 7.656,75 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 7.633,12 μονάδες, με πτώση 0,43%.

Αντίθετα, Μιλάνο και Μαδρίτη κατάφεραν να διατηρήσουν τα αρχικά τους κέρδη, με το δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να προσθέτει 0,40% και να κλείνει στις 30.744,24 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να κερδίζει 0,38% στις 10.077,70 μονάδες.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News