BUSINESS & FINANCE

Κάτω από τις 790 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Διόρθωσης συνέχεια για την ελληνική αγορά

φωτ.: AP

Συνέχεια στη μεταβλητότητα δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με εξαίρεση τη συνεδρίαση της Τετάρτης, εξακολουθεί να διατηρείται σε τροχιά διόρθωσης, χάνοντας και το τεχνικό σημείο των 790 μονάδων.

Η πλήρης απουσία νέων καυσίμων, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες οικονομικές εκτιμήσεις για το α’ τρίμηνο του 2021, λόγω και της παράτασης των περιοριστικών μέτρων, έχουν επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, με αποτέλεσμα την επικράτηση των πωλητών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, υποχωρεί κατά 0,81% και διαμορφώνεται στις 787 μονάδες, χάνοντας πάνω από έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (794 μονάδες).

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται προς ώρας σε μόλις τρεις μονάδες, από 787 έως 790 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 7 εκατ. ευρώ.

Αυτή η «εικόνα», μάλιστα, όπως παραδέχονται αρκετοί αναλυτές, δεν αποκλείεται να διατηρηθεί έως τουλάχιστον τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, όταν και το κλίμα στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί, χάρη στην άρση των περιορισμών και την επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα. 

Επιμένουν οι πωλητές στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα, κινείται πτωτικά, παρουσιάζοντας απώλειες της τάξης του 1% και διολισθαίνοντας στο τεχνικό σημείο των 470 μονάδων, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να απομακρύνεται περαιτέρω από τον στόχο των 2 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,84% 0,853 ευρώ
  • Attica Bank -2,06% 0,214 ευρώ
  • Eurobank -1,04% 0,573 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,17% 1,8925
  • Τρ. Πειραιώς -2,31% 1,123 ευρώ

Νέες πιέσεις στην Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές φαίνεται ότι έχουν εξαρχής αναλάβει τα ηνία των συναλλαγών, με τις ρευστοποιήσεις πάντως, να μην λαμβάνουν σε ακριαίες τιμές. 

Ενδεικτικά, η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω των εξελίξεων στον «πόλεμο» των μετόχων, υποχωρεί κατά 1%, ενώ στο -1,40% βρίσκεται η μετοχή της ΔΕΗ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Aegean συνεχίζει το καθοδικό σερί, υποχωρώντας κατά σχεδόν 2%. 

Συνολικά, αυτή την ώρα (11.00), 12 μετοχές κινούνται ανοδικά, 39 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 11 παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 53,1 δισ. ευρώ. 

Μεσοπρόθεσμη στασιμότητα 

To ελληνικό χρηματιστήριο, όπως έχει διαφανεί κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του 2021, χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα, μην μπορώντας να διατηρήσει τα επίπεδα των 800 – 820 μονάδων, τα οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα του επέτρεπαν να «δει» και υψηλότερα. 

Οι επενδυτές, ελλείψει καυσίμων και θετικών ειδήσεων, επιλέγουν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κερδών του τελευταίου διμήνου του 2020, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ακολουθεί τη διεθνή τάση για διόρθωση, με τις 765 – 750 μονάδες να αποτελούν τα επόμενα ισχυρά στηρίγματα. 

Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι αυτή η στασιμότητα – μεταβλητότητα δύναται να διατηρηθεί στην ελληνική αγορά έως τουλάχιστον τον Φεβρουάριο – Μάρτιο. Η παράταση των περιοριστικών μέτρων και ο φόβος για νέα ύφεση στο α’ τρίμηνο αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι ενισχύουν αυτό το δυσοίωνο σενάριο.

Βέβαια, αποτελεί κοινή ομολογία ότι η «εικόνα» του Γενικού Δείκτη θα αλλάξει άρδην, μετά την έναρξη της σταδιακής επιστροφής στην ομαλότητα, η οποία θα επιτρέψει στους ξένους θεσμικούς να εμπιστευτούν τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας, και κυρίως να αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έως τότε, επομένως, χρειάζεται υπομονή και προσοχή, προκειμένου αφενός να μην χαθεί η όποια ανάκαμψη σημειώθηκε κατά τους τελευταίους μήνες του 2020, αφετέρου να καλλιεργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να επαναδραστηριοποιηθούν οι ξένοι επενδυτές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News