BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Ασανσέρ» οι 800 μονάδες

Απώλειες 3% για τη μετοχή της Ελλάκτωρ

Χρηματιστήριο: «Ασανσέρ» οι 800 μονάδες

Κάτω από τις 800 μονάδες βρέθηκε εκ νέου το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν άντεξε τις πιέσεις των πωλητών και «παραδόθηκε» στην έντονη μεταβολητότητα, ελλείψει νέων καυσίμων και θετικών παραγόντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή συνεδρίαση, επί της ουσίας, χωρίστηκε σε τρία τμήματα: α) το ανοδικό momentum των πρώτων δύο ωρών, β) τη στασιμότητα γύρω από τις 800 μονάδες και γ) τις ρευστοποιήσεις του τελευταίου διώρου.

Αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει απώλειες της τάξης του 1,02% και να διαμορφωθεί στις 794 μονάδες, χάνοντας οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (802 μονάδες), το οποίο είχε επαναφέρει προσωρινά τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες.

Το τόξο των διακυμάνσεων ανήλθε σε 17 μονάδες, από 794 έως 811 μονάδες, -δείγμα της έντονης μεταβλητότητας που παρατηρήθηκε σήμερα- με τον τζίρο των συναλλαγών να υπερβαίνει οριακά τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Η «εικόνα» της ελληνικής αγοράς, σε καμία των περιπτώσεων, δεν αποπνέει εμπιστοσύνη ως προς την προσπάθεια ανάκτησης των 820 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το βραχυπρόθεσμο «στοίχημα» και οι οποίες θα ξεκλειδώσουν τις 840 – 850 μονάδων. 

Άλλωστε, αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν το σενάριο της στασιμότητας έως τουλάχιστον το α’ τρίμηνο του έτους, δηλαδή έως τον Μάρτιο, με την έναρξη του ανοδικού κύκλου να μετατίθεται για τον Απρίλιο -ενδεχομένως και μετέπειτα.

Σε κάθε περίπτωση, μια πιο ξεκάθαρη «εικόνα» για το τι μέλλει γενέσθαι θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες, όταν και αναμένεται να διαφανούν οι πρώτες προοπτικές επιστροφής (;) στην ομαλότητα, σε συνδυασμό με την σταδιακή άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων (σ.σ. επαναλειτουργία click away). 

Χάθηκαν οι τραπεζικές στηρίξεις

Ο τραπεζικός κλάδος, ακολουθώντας την ενδοσυνεδριακή πορεία του Γενικού Δείκτη, δεν κατάφερε να διατηρήσει τα αρχικά κέρδη, με αποτέλεσμα να κλείσει στο -1,96% και τις 476 μονάδες. Μάλιστα, αντιστοίχως, καμία τραπεζική μετοχή δεν κατόρθωσε να παραμείνει σε θετικό έδαφος.

Το ενδιαφέρον εστίασε κατά κύριο λόγο στην Εθνική Τράπεζα, η οποία όχι μόνο έχασε τα όποια κέρδη, αλλά δέχθηκε τις ισχυρότερες εντολές πώλησης, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 3,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,36% 0,86 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,221 ευρώ
  • Eurobank -0,79% 0,579
  • Εθνική Τράπεζα -3,53% 1,915 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -0,91% 1,1495 ευρώ

Κοντά στο 3% οι απώλειες στην Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές κατόρθωσαν να ανακτήσουν τα ηνία των συναλλαγών, με τη μεγαλύτερη κινητικότητα να παρατηρείται στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία διολίσθησε κατά 3%, εν μέσω των νέων εξελίξεων στη «μάχη» για τον έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου.

Παράλληλα, η μετοχή της Jumbo έδωσε συνέχεια στις αρνητικές επιδόσεις, διολισθαίνοντας κατά 2,17%, ενώ με απώλειες άνω του 2,50% έκλεισε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα η μετοχή του ΟΛΠ αντιστάθηκε στις πιέσεις και ενισχύθηκε κατά 1,91%.

Συνολικά, 35 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 74 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 12 παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 53,7 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • ΟΤΕ 0% 12,9 εκατ. ευρώ
  • Jumbo -2,17% 11,7 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ -0,09% 9,8 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -3,53% 5,8 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -2,36% 4,7 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • Eurobank -0,79% 5,8 εκατ. τεμάχια
  • Alpha Bank -2,36% 5,4 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ -,727% 3,8 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα -3,53% 2,9 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς -0,91% 1,3 εκατ. τεμάχια

Πότε θα έρθει το ράλι;

Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, αναμένεται να ακολουθήσει τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και κατ’ επέκταση της οικονομίας. Άλλωστε, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια «πειστική» ανοδική κίνηση, χωρίς να συνοδεύεται από μια βάσιμη προοπτική επιστροφής στην ομαλότητα. 

Κάτι το οποίο ήδη έχει καταστεί κατανοητό στους περισσότερους. «Ο Γ.Δ. κινείται χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, καθώς στο ξεκίνημα του έτους οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί και για την ώρα δεν υπάρχει ούτε το παραδοσιακό ράλι των αρχών του έτους» παραδέχεται ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager της XSpot Wealth, μιλώντας στο moneyreview.gr.

Και, όπως παρατηρεί στη συνέχεια, «η ελληνική οικονομία είναι δέσμια του κορωνοϊού (όπως και οι υπόλοιπες), ενώ το γεγονός ότι και το 2021 ο τουρισμός θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο του, σίγουρα θα αποτελέσει σοβαρό παράγοντα ανησυχίας για τους επενδυτές».

Ως εκ τούτου, το αμέσως επόμενο διάστημα είναι αρκετά πιθανό οι ελληνικές μετοχές να κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς «ακόμα και αυτοί που τοποθετήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα θα περιμένουν τα μακροοικονομικά στοιχεία του α’ τριμήνου για να εξετάσουν και πάλι τις θέσεις τους».

Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην πορεία του Γενικού Δείκτη θα διαδραματίσουν και τα κυοφορούμενα εταιρικά deals, όπως οι εξελίξεις σε Ελλάκτωρ και Εθνική Ασφαλιστική, καθώς και η προσπάθεια των τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, μειώνοντας το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News