BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Χτίζει «μαξιλάρι» ασφαλείας από τις 800 μονάδες

Προς τις 810 μονάδες ο Γ.Δ.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Να χτίσει «μαξιλάρι» ασφαλείας από τις 800 μοναδες προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να λαμβάνει στήριξη από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και από το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό.

Αποτέλεσμα είναι η μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών να δείχνει σημαντικά μειωμένη και οι επενδυτές να επιστρέφουν στις αγοραστικές κινήσεις, ολοκληρώνοντας προς ώρας τον κύκλο ρευστοποιήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,73% και διαμορφώνεται στις 808 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (802), το οποίο επανέφερε τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες.

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε  πέντε μονάδες, από 804 έως 809 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να ξεπερνάει τα 11 εκατ. ευρώ (σ.σ. έως τις 11.00), δείγμα της βελτίωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, το οποίο παρατηρείται και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μια πιο ξεκάθαρη «εικόνα» για το τι μέλλει γενέσθαι θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες, όταν και αναμένεται να διαφανούν οι πρώτες προοπτικές επιστροφής (;) στην ομαλότητα, σε συνδυασμό με την σταδιακή άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων (σ.σ. επαναλειτουργία click away). 

Τραπεζικές στηρίξεις

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να στηρίζει τον Γενικό Δείκτη, καθώς εμφανίζει άνοδο της τάξης του 1%, με αποτέλεσμα να προσεγγίζει εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων. Σε θετικό έδαφος, μάλιστα, βρίσκονται και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ανακτά το όριο των 2 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +1,68% 0,8956 ευρώ
  • Attica Bank +1,81% 0,225 ευρώ
  • Eurobank +1,20% 0,5906
  • Εθνική Τράπεζα +1,26% 2,01 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +0,86% 1,17 ευρώ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι διαθέτουν τον πλήρη έλεγχο, με το ενδιαφέρον να εστιάζει στη μετοχή της Lamda Development, η οποία ενισχύεται άνω του 2%. Στο +1,80% βρίσκεται και η μετοχή της Σαράντης.

Συνολικά, αυτή την στιγμή (11.00), 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, εννέα μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ ακόμη εννέα παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 54,3 δισ. ευρώ.

Πότε θα έρθει το ράλι;

Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, αναμένεται να ακολουθήσει τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και κατ’ επέκταση της οικονομίας. Άλλωστε, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια «πειστική» ανοδική κίνηση, χωρίς να συνοδεύεται από μια βάσιμη προοπτική επιστροφής στην ομαλότητα. 

Κάτι το οποίο ήδη έχει καταστεί κατανοητό στους περισσότερους. «Ο Γ.Δ. κινείται χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, καθώς στο ξεκίνημα του έτους οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί και για την ώρα δεν υπάρχει ούτε το παραδοσιακό ράλι των αρχών του έτους» παραδέχεται ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager της XSpot Wealth, μιλώντας στο moneyreview.gr.

Και, όπως παρατηρεί στη συνέχεια, «η ελληνική οικονομία είναι δέσμια του κορωνοϊού (όπως και οι υπόλοιπες), ενώ το γεγονός ότι και το 2021 ο τουρισμός θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο του, σίγουρα θα αποτελέσει σοβαρό παράγοντα ανησυχίας για τους επενδυτές».

Ως εκ τούτου, το αμέσως επόμενο διάστημα είναι αρκετά πιθανό οι ελληνικές μετοχές να κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς «ακόμα και αυτοί που τοποθετήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα θα περιμένουν τα μακροοικονομικά στοιχεία του α’ τριμήνου για να εξετάσουν και πάλι τις θέσεις τους».

Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην πορεία του Γενικού Δείκτη θα διαδραματίσουν και τα κυοφορούμενα εταιρικά deals, όπως οι εξελίξεις σε Ελλάκτωρ και Εθνική Ασφαλιστική, καθώς και η προσπάθεια των τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, μειώνοντας το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News