BUSINESS & FINANCE

Θα πιάσει τις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο; Ποιες οι προϋποθέσεις

Οι προσδοκίες με ορόσημο τον Μάρτιο

Θα πιάσει τις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο; Ποιες οι προϋποθέσεις

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -μετά από μία αδύναμη εκκίνηση στο 2021- καλείται να βρει τα απαραίτητα στηρίγματα προκειμένου να ξεκινήσει έναν νέο ανοδικό κύκλο, με απώτερο στόχο τα προ-κορωνοϊού επίπεδα των 948 μονάδων -και γιατί όχι των 1.000 μονάδων.

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να αντιδράσει στο τριήμερο πτωτικό σερί και να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, το οποίο θεωρείται κομβικό επίπεδο για τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση.

«Ο Γ.Δ. κινείται χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, καθώς στο ξεκίνημα του έτους οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί και για την ώρα δεν υπάρχει ούτε το παραδοσιακό ράλι των αρχών του έτους» παραδέχεται ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager της XSpot Wealth, μιλώντας στο moneyreview.gr.

Εξάλλου, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η πορεία του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη, εντός του 2021, δεν θα είναι κάθετα ανοδική, αλλά κατά κύριο λόγο πλαγιο-ανοδική, με αρκετές ευκαιρίες για διόρθωση και ενθυλάκωση των κερδών.

Επομένως, απαιτείται υπομονή. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η μεταβλητότητα ήδη αντικατοπτρίζεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να έχει απολέσει περίπου 20 μονάδες σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση του 2020, δείγμα της ανάγκης για νέα καύσιμα αλλά και της ανάγκης για αφομοίωση των κεκτημένων, μετά τις 10 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.

Και, όπως παρατηρεί ο κ. Αλωνιστιώτης, «το Χ.Α. βρίσκεται σε μια κατάσταση κατά την οποία οι λίγες μετοχές που μπορούν να τραβήξουν το Γ.Δ. βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πολύ δύσκολη συγκυρία».

Ο ρόλος των ξένων επενδυτών

Καίριας σημασίας είναι ο ρόλος των ξένων επενδυτών, οι οποίοι στήριξαν το ράλι του προηγούμενου διμήνου, επιστρέφοντας για πρώτη φορά στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά από το 2014.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η επαναδραστηριοποίηση αυτών των θεσμικών επενδυτών, η οποία προς το παρόν αγνοείται, θα διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην έναρξη της ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη.

Όμως, αυτή η κίνηση δεν αναμένεται πριν τα τέλη Φεβρουαρίου – Μαρτίου, όταν υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη «εικόνα» για την ποιότητα των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας.

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την τάση

Αυτή την στιγμή, η τάση στην αγορά επηρεάζεται κυρίως από τις προσδοκίες για τον τερματισμό της πανδημίας και την επιστροφή στην ομαλότητα, σε συνδυασμό με την άρση των περιοριστικών μέτρων. Όπως καθίσταται σαφές, ο ρυθμός εμβολιασμών δεν είναι ο αναμενόμενος, ενώ η διαρκής παράταση των μέτρων στέλνει αρνητικά μηνύματα στην αγορά.

«Η ελληνική οικονομία είναι δέσμια του κορωνοϊού (όπως και οι υπόλοιπες). ενώ το γεγονός ότι και το 2021 ο τουρισμός θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο του, σίγουρα θα αποτελέσει σοβαρό παράγοντα ανησυχίας για τους επενδυτές» υπογραμμίζει ο κ. Αλωνιστιώτης.

Όλα αυτά συνηγορούν στην εκτίμηση ότι το α’ τρίμηνο του 2021 ενδεχομένως θα αποτελέσει ένα ακόμη «χαμένο» διάστημα για την ελληνική οικονομία, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας ύφεσης, κάτι το οποίο ήδη αποτιμάει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι πρώτοι τρεις μήνες, ως εκ τούτου, είναι πιθανό να είναι χαμηλών πτήσεων για τις ελληνικές μετοχές, όπως εκτιμάει ο αναλυτής της XSpot Wealth, καθώς «ακόμα και αυτοί που τοποθετήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα θα περιμένουν τα μακροοικονομικά στοιχεία του α’ τριμήνου για να εξετάσουν και πάλι τις θέσεις τους».

Η αλλαγή από τον Μάρτιο

Η τάση αυτή, βέβαια, αναμένεται να αλλάξει από το β’ και κυρίως, από το γ’ τρίμηνο, όταν και η οικονομία εκτιμάται ότι θα «τρέξει» εκ νέου, υπό τρεις βασικές προϋποθέσεις:

  • Άρση των περιοριστικών μέτρων, βελτίωση οικονομικού κλίματος
  • Εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.
  • Διατήρηση του μεταρρυθμιστικού ρυθμού της κυβέρνησης

Πρόκειται για τρεις παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την επίτευξη του μεγάλου χρηματιστηριακού στόχου, αυτού των 1.000 μονάδων.

Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι η αγορά -σε πάγια βάση- προεξοφλεί τις εξελίξεις πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι αναμένονται στην πραγματική οικονομία. Έτσι, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο αποτιμά σήμερα γεγονότα και εξελίξεις, τα οποία θα συμβούν σε ορισμένες εβδομάδες ή και μήνες. 

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι κάποιες μετοχές, κυρίως μικρής κεφαλαιοποίησης, ήδη υπεραποδίδουν, αποδεικνύοντας ότι η οικονομία βρίσκεται ορισμένα βήματα πριν την φάση της ανάπτυξης.

Τα «καύσιμα» του Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, στο θετικό μακροπρόθεσμο momentum συμβάλλει και η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στις ΗΠΑ, καθώς η ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν εκτιμάται ότι θα έχει διπλό όφελος:

  • Αφενός τη σύσφιγξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, η οποία θα μεταφραστεί σε σταδιακή άρση των αμερικανικών δασμών προς τα ευρωπαϊκή προϊόντα.
  • Αφετέρου μια «επιθετικότερη» δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας, η οποία είναι πολύ πιθανό να στρέψει τους επενδυτές σε υψηλότερου ρίσκου επιλογές, ευνοώντας ενδεχομένως και τα ελληνικά assets.

Τέλος, καθοριστικής σημασίας για την πορεία του Γ.Δ. είναι και τα κυοφορούμενα εταιρικά deals, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να προσφέρουν νέα στηρίγματα στην ελληνική αγορά.

Ανάμεσα σ’ αυτά ξεχωρίζει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία φαίνεται ότι θα «συρθεί» για άγνωστο χρονικό διάστημα, καθώς Εθνική Τράπεζα και CVC εξακολουθούν να αναζητούν την χρυσή τομή.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξελίξεις στην Ελλάκτωρ, με τη Γενική Συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου να καθορίζει το μέλλον της κατασκευαστικής εταιρείας, για τον έλεγχο της οποίας ερίζουν τόσο η πλευρά των Ολλανδών της Reggeborgh όσο και η πλευρά των Ελλήνων επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News