Business & Finance Κυριακή 6/08/2023, 19:10
BUSINESS & FINANCE

Τα ρομπότ έρχονται – Πώς επηρεάζεται η αγορά εργασίας – Το παράδειγμα της Κίνας

Οι τομείς που είναι πιθανότερο να υιοθετήσουν τη ρομποτική είναι τα ηλεκτρονικά, η ενεργειακή τεχνολογία και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα καταναλωτικά αγαθά, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2023.

Τα ρομπότ έρχονται – Πώς επηρεάζεται η αγορά εργασίας – Το παράδειγμα της Κίνας

Η αυτοματοποίηση αναμένεται να μειώσει ορισμένες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, όμως, καθώς οι εταιρείες υιοθετούν ρομπότ στους χώρους παραγωγής και στις διαδρομές διανομής, οι εργαζόμενοι έχουν μια αυξανόμενη ευκαιρία να ενταχθούν στις τάξεις αυτών που βοηθούν στην κατασκευή και την εφαρμογή της τεχνολογίας.

Τόσο τα ανθρωποειδή όσο και τα μη ανθρωποειδή ρομπότ πρόκειται να μειώσουν την απασχόληση τα επόμενα χρόνια, καθώς εταιρείες δηλώνουν ότι αναμένουν ανάπτυξη, εκτόπιση εργαζομένων ή ουδέτερη επίδραση λόγω της τεχνολογίας, σύμφωνα με την πρόβλεψη της έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το μέλλον της απασχόλησης για το 2023. Οι τομείς που είναι πιθανότερο να υιοθετήσουν τη ρομποτική είναι τα ηλεκτρονικά, η ενεργειακή τεχνολογία και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα καταναλωτικά αγαθά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι επιπτώσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον κλάδο.

Για παράδειγμα, η μελέτη του WEF διαπίστωσε ότι το 60% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή καταναλωτικών αγαθών και στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου προβλέπουν ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας λόγω της αυτοματοποίησης. Από την άλλη πλευρά, το 60% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες πληροφορικής και τεχνολογίας αναμένουν ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας λόγω των ρομπότ τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η εταιρεία ρομποτικής Zipline είναι μεταξύ των εταιρειών που αναζητούν εργαζόμενους, καθώς στοχεύει να προσλάβει τουλάχιστον 100 εργαζόμενους. Η startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια σχεδιάζει, κατασκευάζει και λειτουργεί αυτόνομα drones παράδοσης, συνεργαζόμενη με πελάτες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περισσότερα από 4.000 νοσοκομεία, η κυβέρνηση της Ρουάντα και μεγάλες μάρκες όπως η Walmart, η GNC, η Toyota και η Sweetgreen. Οι θέσεις που είναι ανοιχτές αφορούν σε ειδικότητες όπως ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι μηχανικοί μέχρι θέσεις κωδικοποίησης και ασφάλειας.

«Ακόμη και σε έναν κόσμο όπου πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις κάνουν απολύσεις ή παίζουν κατά κάποιο τρόπο άμυνα, αυτή η αγορά είναι αρκετά μεγάλη και συναρπαστική ώστε να είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι για τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Zipline Keller Rinaudo Cliffton. 

Το σημερινό οικοσύστημα παράδοσης είναι αργό, ακριβό και δεν είναι καλό για το περιβάλλον, δήλωσε ο Rinaudo Cliffton. Η ευκαιρία να το ξεπεράσουμε με την αυτοματοποίηση έχει οφέλη για τους πελάτες, τους εργαζόμενους και τον πλανήτη.

«Η τεχνολογία μερικές φορές αλλάζει τη φύση των θέσεων εργασίας, αλλά συνήθως αυξάνει δραστικά την παραγωγικότητα κάθε ατόμου», δήλωσε ο ίδιος. «Πριν, χρησιμοποιούσαμε έναν άνθρωπο για να κάνει μία παράδοση κάθε φορά, οδηγώντας ένα αυτοκίνητο για να πάει και να κάνει παραδόσεις. Τώρα, εκπαιδεύουμε αυτόν τον άνθρωπο να συντηρεί και να διαχειρίζεται έναν στόλο ρομπότ. Έτσι, αυτός μπορεί τώρα να κάνει 50 παραδόσεις σε μια ώρα αντί για πέντε, και αυτό μας επιτρέπει να πληρώνουμε αυτόν τον άνθρωπο πολύ περισσότερο. Πρόκειται για θέσεις εργασίας που οι άνθρωποι πραγματικά θέλουν».

Δύο πλεονεκτήματα

Η χρήση της αυτοματοποίησης σε μικρές και μεγάλες εταιρείες έχει δύο πλεονεκτήματα, υποστηρίζει η Ένωση για την προώθηση της αυτοματοποίησης. Μειώνει τις προκλήσεις για τους εργαζόμενους, αφαιρώντας τους μονότονα ή επικίνδυνα καθήκοντα στην καθημερινότητά τους και διατηρεί τις εταιρείες ανταγωνιστικές και γρήγορες στην παραγωγική διαδικασία. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην επίλυση της συνεχιζόμενης έλλειψης εργατικού δυναμικού.

«Από την πλευρά των εργαζομένων, πρόκειται για ένα ακόμη εργαλείο -ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά που κάνετε σήμερα, ώστε να έχετε καλύτερες προϋποθέσεις για να πάρετε τη δουλειά του μέλλοντος, η οποία συχνά είναι καλύτερη, ασφαλέστερη και υψηλότερα αμειβόμενη», δήλωσε ο Jeff Burnstein, πρόεδρος του ομίλου που είναι γνωστός ως Α3, ο οποίος έχει 1.200 εταιρείες-μέλη σε όλο τον κόσμο. 

Οι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της χρήσης της αυτοματοποίησης για να κάνουν τη ζωή των εργαζομένων ευκολότερη χωρίς να τους αντικαταστήσουν πλήρως. Τα συνδικάτα και οι υπέρμαχοι των εργασιακών δικαιωμάτων έχουν συχνά πολεμήσει την υιοθέτηση της ρομποτικής, ανησυχώντας ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως ορισμένες ανθρώπινες λειτουργίες.

Ο Burnstein επισημαίνει τη μεγάλης κλίμακας υιοθέτηση της ρομποτικής από την Κίνα ως απόδειξη ότι η αυτοματοποίηση έχει γίνει πιο σημαντική για τις εταιρείες προκειμένου να διατηρήσουν το πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις. 

«Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος χρήστης ρομπότ στον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι αυτό το εργαλείο είναι τόσο σημαντικό που ακόμη και χώρες που έχουν αφθονία εργατικού δυναμικού και χαμηλού κόστους εργασίας εξακολουθούν να χρειάζονται αυτοματοποίηση προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε. 

Είσοδος στην εστίαση

Η αυτοματοποίηση έχει επίσης αρχίσει να επικρατεί στην εστίαση, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να κάνουν τα εστιατόρια πιο παραγωγικά.

Η Vebu Labs, με έδρα το El Segundo της Καλιφόρνια, συνεργάζεται με την Chipotle σε ένα ρομπότ που βοηθά στην προετοιμασία των αβοκάντο για το γουακαμόλε, το οποίο ονομάστηκε Autocado. Η αλυσίδα burrito δοκιμάζει επίσης ένα ρομπότ παραγωγής τσιπς από την Miso Robotics, το Chippy, καθώς στοχεύει να απελευθερώσει τους εργαζόμενους ώστε να επικεντρωθούν σε άλλες εργασίες στην κουζίνα και να κάνει την εργασία τους πιο αποτελεσματική.

Η Vebu θέλει να προσλάβει πάνω από 40 εργαζόμενους στις ΗΠΑ σε ρόλους από μηχανικούς μέχρι λογιστές και κατασκευαστές.

«Η ζήτηση για τις υπηρεσίες μας είναι στα ύψη επειδή το πρόβλημα είναι τόσο οξύ – το πρόβλημα της εργασίας στα εστιατόρια είναι τόσο οξύ”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Vebu, Buck Jorda. «Δεν είναι ένα πρόβλημα που πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα. Δεν είναι κάτι παροδικό. Δεν προκαλείται από την Covid. Προκαλείται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού».

Ενώ τα ρομπότ και η αυτοματοποίηση μπορεί να λύνουν τα προβλήματα εργασίας για ορισμένους τομείς, υπάρχει έλλειψη εργαζομένων για τους προμηθευτές της τεχνολογίας. Ο Burnstein δήλωσε ότι το εργατικό δυναμικό χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση και την κατασκευή ρομπότ.

«Ως χώρα, έχουμε συχνά τη νοοτροπία ότι ο μόνος τρόπος για να βρεις μια καλή δουλειά είναι να πας στο κολέγιο, να πάρεις ένα πτυχίο, να κάνεις ένα μεταπτυχιακό, να πάρεις ένα διδακτορικό – αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε. «Υπάρχουν εταιρείες που προσλαμβάνουν ανθρώπους που έχουν τελειώσει το λύκειο λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού που έχουν όσον αφορά τις τεχνικές δεξιότητες. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό ως χώρα, διότι διαφορετικά, οι εταιρείες που θέλουν να υιοθετήσουν την αυτοματοποίηση αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην προσπάθειά τους να το κάνουν, επειδή δεν έχουν κανέναν στο προσωπικό τους που να ξέρει πώς να χειρίζεται το μηχάνημα».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Πλούσια σε ταλέντα στην ΑΙ η Αθήνα – Τι δείχνει η έκθεση «Atlas»

Η Big Tech αντεπιτίθεται με όπλο την A.I.

Αμερικανικοί όμιλοι τεχνολογίας εξαγοράζουν ελληνικές startups

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News