Business & Finance Δευτέρα 11/01/2021, 20:59
BUSINESS & FINANCE

Το «αποτύπωμα» του κορωνοϊού σε βασικούς κλάδους της οικονομίας

Τι δείχνει έρευνα της PwC

Το «αποτύπωμα» του κορωνοϊού σε βασικούς κλάδους της οικονομίας

Μεγάλες ήταν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και των lockdowns σε βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με την ενίσχυση της αβεβαιότητας και τη μειωμένη ζήτηση να επιφέρουν αύξηση του εταιρικού δανεισμού και μείωση της κερδοφορίας. 

Σύμφωνα με έρευνα της PwC, η οποία παρουσιάστηκε στο ειδικό ένθετο της «Καθημερινής» Κ-Επιχειρείν, το εμπόριο, η βιομηχανία, οι υπηρεσίες, οι κατασκευές και φυσικά ο τουρισμός ήταν οι κλάδοι, οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από τα όσα πρωτοφανή βιώσαμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε τους τελευταίους μήνες.

Στον αντίποδα διαρθρώθηκε ο κλάδος των υποδομών, ο οποίος «άντεξε» και υπερέβη τις δυσχέρειες της πανδημικής περιόδου.

H πορεία της κεφαλαιοποίησης

Η πορεία της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων συνάδει απόλυτα με το πλήγμα που δέχθηκε η ελληνική οικονομία εν μέσω του κορωνοϊού.

Για παράδειγμα, σε εμπόριο, υπηρεσίες και τουρισμό, όπου επιβλήθηκαν οι περισσότεροι περιορισμοί -με αποτέλεσμα ένα μέρος των επιχειρήσεων να αναστέλει τη λειτουργία του- παρατηρήθηκε συρρίκνωση της χρηματιστηριακής αξίας, ιδίως στο α’ εξάμηνο.

Αντίθετα, οι υποδομές κατάφεραν να αυξήσουν -έστω και οριακά- την κεφαλαιοποίησή τους, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στην καλή πορεία του κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κυρίως μετά το σοκ του πρώτου κύματος της Covid-19.

Έτσι, διόλου τυχαία, οι εταιρείες του κλάδου κατόρθωσαν να ανακάμψουν και να ξεπεράσουν τα προ-πανδημίας επίπεδα, χάρη στην σταθερή πορεία εντός της υγειονομικής κρίσης.

Οι αρνητικές επιδόσεις

Σε πλήρη αντιδιαστολή, η αξία των εμπορικών εισηγμένων συρρικνώθηκε κατά 16% μέσα στο α’ εξάμηνο και κατά 4% μέσα στο β’ τρίμηνο του 2020. Οι επενδυτές δε, μέχρι και σήμερα, παραμένουν επιφυλακτικοί για την προοπτική του κλάδου, η οποία σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται άμεσα από την εξέλιξη της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, ο κλάδος της βιομηχανίας, παρά την απώλεια 2,4 δισ. ευρώ (-22%) το α’ εξάμηνο του 2020, έχει καταφέρει να ανακάμψει και να ορθοποδήσει, ενισχυόμενος κατά 12% μέσα στο β’ εξάμηνο του 2020, δείγμα της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Όσον αφορά τις εταιρείες του τουριστικού κλάδου, η κεφαλαιοποίησή τους περιορίστηκε κατά 26% στο α’ κύμα της πανδημίας, ανακάμπτοντας ωστόσο κατά 13% εντός του β’ μισού του προηγούμενου έτους.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος βρίσκεται σε θετική τροχιά, ξεπερνώντας γρήγορα τη βουτιά -26% στο α’ εξάμηνο του 2020. Το ίδιο ισχύει και για τον κλάδο των κατασκευών (-26% στο α’ εξάμηνο).

Πλήγμα στην κερδοφορία

Το σύνολο των κλάδων, με εξαίρεση το εμπόριο και τις υποδομές, εμφανίστηκε βαθιά επηρεασμένο από την κρίση, και σε επίπεδο κερδοφορίας.

Ενδεικτικά, στο α’ εξάμηνο του 2020, οι εισηγμένες εμφάνισαν ζημιές προ φόρων 321 εκατ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη κάμψη να καταγράφεται στη βιομηχανία (απώλειες 1 δισ. ευρώ). Ακολούθησε ο κλάδος των υπηρεσιών με ζημιές 400 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, ο κλάδος των υποδομών παρουσίασε βελτίωση της κερδοφορίας, χάρη στην ισχυρή χρηματοοικονομική επίδοση της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Αύξηση του δανεισμού

Στο μεταξύ, η ανάγκη για ρευστότητα στην οικονομία οδήγησε σε αύξηση του καθαρού δανεισμού των εισηγμένων εταιρειών, ο οποίος ανήλθε στα 850 εκατ. ευρώ εντός του προηγούμενου έτους.

Τα περισσότερα δανειακά «ανοίγματα» καταγράφηκαν στους κλάδους των υπηρεσιών και της βιομηχανίας, κατά 351 και κατά 681 εκατ. ευρώ.

Εξαίρεση από το ευρύτερο κλίμα αποτέλεσε -και πάλι- ο κλάδος των υποδομών, ο οποίος περιόρισε τον καθαρό δανεισμό κατά 540 εκατ. ευρώ, χάρη στα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Τέλος, ο κλάδος του τουρισμού απέφυγε να αυξήσει τον δανεισμό, χάρη κυρίως στη μεγάλη συσσώρευση ταμειακών διαθεσίμων στην Autohellas.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News