Business & Finance Δευτέρα 4/01/2021, 11:32
BUSINESS & FINANCE

Το δεύτερο lockdown κράτησε σε ύφεση τη μεταποίηση

Το δεύτερο lockdown κράτησε σε ύφεση τη μεταποίηση

Νέα συρρίκνωση εμφάνισε το Δεκέμβριο ο ελληνικός δείκτης PMI, που μετρά τη δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης, καθώς το δεύτερο lockdown μείωσε τη ζήτηση και έφερε περικοπές στην παραγωγή και την απασχόληση στον κλάδο.

Ειδικότερα, ο δείκτης Purchasing Managers’ Index της IHS Markit για τη μεταποίηση ενισχύθηκε στην τιμή 46,9 το Δεκέμβριο (από 42,3 το Νοέμβριο), όμως παραμένει κάτω από το όριο του 50, κάτι που σημαίνει ότι ο τομέας παραμένει σε συρρίκνωση.

Παρότι ο ρυθμός συρρίκνωση της μεταποίησης ήταν μικρότερος σε σχέση με τον περασμένο μήνα, εντούτοις ήταν ο δεύτερος χειρότερος που έχει καταγραφεί από το Μάιο.

«Παρότι σηματοδοτούν ελαφρώς καλύτερα νέα στο τέλος του 2020, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου εξακολουθούν να διαμορφώνουν την εικόνα ενός σκηνικού με προκλήσεις για τις βιομηχανίες της Ελλάδας, καθώς μπαίνουμε στο 2021», ανέφερε η οικονομολόγος της IHS Markit, Σιάν Τζόουνς, σύμφωνα με το Reuters. Το δεύτερο lockdown έπληξε τη ζήτηση, οδηγώντας σε περαιτέρω μειώσεις στην παραγωγή και τις νέες παραγγελίες, αν και με ηπιότερους ρυθμούς, πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, στη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της μεταποίησης συνέβαλε η μείωση στη ζήτηση από παλέτες, η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη των τελευταίων επτά μηνών. Σημαντική ήταν και η μείωση στις νέες παραγγελίες για εξαγωγές. Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση του εργατικού δυναμικού στον κλάδο, αν και ο ρυθμός απώλειας θέσεων εργασίας ήταν χαμηλότερος σε σχέση με το Νοέμβριο.

Η έρευνα δείχνει, πάντως, βελτίωση της αισιοδοξίας των επιχειρήσεων στα τέλη του 2020, καθώς τα νέα γύρω από το εμβόλιο τόνωσαν το κλίμα ανάμεσα στις βιομηχανίες.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, οι βιομηχανίες είδαν την πιο σημαντική αύξηση του κόστους από το Μάρτιο του 2011, λόγω της ανατίμησης των πρώτων υλών (και ειδικά του χάλυβα) καθώς και του κόστους μεταφοράς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News