BUSINESS & FINANCE

Τα 7+3 οικονομικά μέτρα – Ποια εκκρεμούν

Τα 7+3 οικονομικά μέτρα – Ποια εκκρεμούν

Λίγο πριν η νέα Βουλή πάει για διακοπές θα έχει ψηφιστεί και το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΥΠΕΘΟ. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις που αφορούν όμως το 2024. Το πιθανότερο είναι να περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που αφορούν και άλλα υπουργεία, όπως το υπουργείο Εργασίας. 

Πρόκειται για την αύξηση κατά 1.000 ευρώ  του αφορολογήτου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά, τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τα επιδόματα τέκνων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητα για φυσικές καταστροφές, καθώς και το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται. 

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη εργασίας στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με το οικονομικό επιτελείο, πριν τις θερινές διακοπές θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο που θα αποτυπώνονται οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Πολλές από αυτές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε για το πρώτο νομοσχέδιο: «το νέο νομοσχέδιο δίνει   απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των υποσχέσεών μας και μένουμε και πάλι πιστοί στο δρόμο που είχαμε ανοίξει. Λέμε λίγα και τα κάνουμε όλα!».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό ο προϋπολογισμός του 2024 θα ενσωματώνει μέτρα καθαρού δημοσιονομικού κόστους 720 εκατ. ευρώ, ένεκα των προεκλογικών εξαγγελιών.

Το μεγαλύτερο κομμάτι καταλαμβάνει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων (κόστος 500 εκατ. ευρώ), η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως), η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως), η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως), η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως), το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως) και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).

Βέβαια, η κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων και την καταπολέμηση της ακρίβειας και κυρίως στα τρόφιμα. Στο τραπέζι υπάρχει η επέκταση των ήδη υφιστάμενων μέτρων όπως το marketpass,το καλάθι του νοικοκυριού,η επέκταση στο πλαφόν του περιθώριου κέρδους. Παρόλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο θα μετρήσει τις δυνατότητες του προϋπολογισμού αυτές τις ημέρες  και στη συνέχεια θα υπάρξουν και οι αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης: 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών

Τα δύο «καυτά» μέτωπα για την οικονομία που πρέπει να απαντηθούν άμεσα

Οι στόχοι του νέου ΥΠΕΘΟ: Περιορισμός φοροδιαφυγής θα φέρει μείωση φόρων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News