Business & Finance Παρασκευή 11/11/2022, 10:07
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Live: Η εκδήλωση για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων

Live: Η εκδήλωση για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων

H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, παρουσία του πρωθυπουργού, παρουσιάζει στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τον Σεπτέμβριο είχε μηδενιστεί το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων, πλην διεθνών και ανελαστικών, για τα έτη 2016, 2017, 2018, 2019 και 2020.

 

Για το 2021, το ποσοστό ολοκλήρωσης άγγιζε το 95,5% (εκκρεμούσαν προς εκκαθάριση 8.890 αιτήσεις) που προφανώς μηδενίστηκαν και αυτές ενώ, παράλληλα, είχε ήδη εκκαθαριστεί πάνω από το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2022 με το ποσοστό και αυτό πλέον να είναι πολύ κοντά στο 100%.

Με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, που απέμεναν προς εκκαθάριση, ανέρχονταν σε 26.000, δηλαδή το 2% του συνόλου των συνταξιοδοτικών αιτήσεων που υποβλήθηκαν από το 2016 μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 .Ο Σεπτέμβριος αποτέλεσε τον  καλύτερο Σεπτέμβριο όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ, καθώς εκδόθηκαν πάνω από 29.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, αυξημένες κατά 57% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. 

Επόμενος στόχος οι επικουρικές 

Ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, έχοντας εκπληρώσει τον στόχο του μηδενισμού των κύριων συντάξεων, βάζουν πλώρη και για τον  μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων που εκκρεμούν.

Το στοκ των επικουρικών συντάξεων  που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, δηλαδή ο χρόνος αναμονής για την έκδοσή τους έχει υπερβεί τους τρεις μήνες,  έχει μειωθεί στις 94.000. Όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΦΚΑ, από αυτό το μήνα, τον Νοέμβριο, θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 να έχει εκπληρωθεί και αυτός ο στόχος.

Να σημειωθεί  πως για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης ισχύει ως ανελαστικός κανόνας προηγουμένως να έχει εκδοθεί  η  κύρια σύνταξη. Συνεπώς, μηδενίζοντας  τις αιτήσεις των κύριων συντάξεων είναι εύκολο πλέον να ξεμπλοκάρουν και οι επικουρικές  συντάξεις, καθώς το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κλείνει ο φάκελος εκκρεμείς κύριες συντάξεις – Ανοίγει εκείνος των επικουρικών

Συντάξεις: Επικουρικές και εφάπαξ με διαδικασίες fast track

Πώς θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News