ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν

Πώς θα μειωθούν οι επικουρικές  συντάξεις που εκκρεμούν

Ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας είναι πολύ κοντά στον στόχο του μηδενισμού των κύριων συντάξεων εν αναμονή, καθώς έχει ήδη εκκαθαριστεί το 97% των εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη. Επόμενος μεγάλος στόχος ο μηδενισμός των επικουρικών συντάξεων που εκκρεμούν.

Το στοκ των επικουρικών συντάξεων  που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, δηλαδή ο χρόνος αναμονής για την έκδοσή τους έχει υπερβεί τους τρεις μήνες,  έχει μειωθεί στις 94.000. Όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΦΚΑ, από τον Νοέμβριο θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 να έχει εκπληρωθεί και αυτός ο στόχος.

Να σημειωθεί  πως για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης ισχύει ως ανελαστικός κανόνας προηγουμένως να έχει εκδοθεί  η  κύρια σύνταξη. Συνεπώς, μηδενίζοντας  τις αιτήσεις των κύριων συντάξεων είναι εύκολο πλέον να ξεμπλοκάρουν και οι επικουρικές  συντάξεις, καθώς το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποια βήματα έχουν γίνει 

Έχει καθιερωθεί ήδη προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Εάν παρόλα αυτά ο εισηγητής δεν έχει εκδώσει την επικουρική σύνταξη  λόγω  ελλιπών στοιχείων μέσα στον χρόνο που ορίζεται από το νόμο, δηλαδή το τρίμηνο, τότε η επικουρική σύνταξη  εκδίδεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία στο σύστημα και τα στοιχεία που προσκόμισε ο πολίτης κατά την υποβολή της αίτησης.  Ενεργοποιείται ουσιαστικά η fast track διαδικασία (συντάξεις «εμπιστοσύνης»). Η επαλήθευση των στοιχείων και των δηλώσεων θα γίνεται, σε αυτές τις περιπτώσεις  μετά την έκδοση των συντάξεων. 

Στην όλη διαδικασία βοηθά και το γεγονός πως πλέον οι αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης μπορούν να γίνονται ψηφιακά, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ. Είναι  ένα ακόμη μέτρο, που συμβάλλει στη μείωση κατά 4-6 μήνες του χρόνου απονομής των νέων επικουρικών. 

Διαβάστε επίσης: 

Συντάξεις: Επικουρικές και εφάπαξ με διαδικασίες fast track

Oι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις – Μπαίνει πλαφόν

Οι οκτώ βασικές αλλαγές που φέρνει το «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News