Business & Finance Τρίτη 30/08/2022, 17:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οκτώ βασικές αλλαγές που φέρνει το «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο 

Οι οκτώ βασικές αλλαγές που φέρνει το «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο 

Παραγραφή οφειλών στον ΕΦΚΑ που δεν έχουν βεβαιωθεί μετά από 10 έτη και ρύθμιση οφειλών σε 24 δόσεις είναι ορισμένες από τις βασικές ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που έρχονται με το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις εξορθολογισμού του Ασφαλιστικού Συστήματος», το οποίο παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζήδάκης και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι η τέταρτη νομοθετική παρέμβαση που κάνει αυτή η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι «έχουμε επικεντρωθεί σε κάποιες αδικίες που ίσχυαν στο Ασφαλιστικό μέχρι σήμερα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους». 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο και στη συνέχεια προχώρησε σε μια πρώτη παρουσίαση σε συνέντευξη Τύπου. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης το νομοσχέδιο θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. 

Οι οκτώ βασικές αλλαγές που φέρνει το «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο -1
φωτ.: Intime News 

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Τσακλόγλου το νομοσχέδιο έχει τέσσερις στόχους: Πρώτον να μπει τάξη σε αποσπασματικές παρεμβάσεις του ασφαλιστικού συστήματος. Δεύτερον, να να προωθηθούν προστατευτικές διατάξεις για ειδικές ή ευάλωτες ομάδες. Τρίτον, να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών. Τέταρτον, να εναρμονιστούν οι κανόνες φορολογικής και ασφαλιστικής διοίκησης. 

Οι οκτώ βασικότερες νέες ρυθμίσεις είναι οι εξής:

Παραγραφή οφειλών σε 10 έτη 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο πλέον θα ισχύει 10ετής παραγραφή  των οφειλών για όλα τα τέως ταμεία. Η  νέα ρύθμιση θα καλύπτει μόνο εκείνους που δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς τον τέως ΟΑΕΕ (δηλαδή δεν έχουν ενημερωθεί από αυτόν) αλλά όχι το σύνολο όσων χρωστούν στον EΦΚΑ μάλιστα από την 1/1/2027 ο χρόνος παραγραφής μειώνεται από την δεκαετία στην πενταετία. 

«Κάνουμε το αυτονόητο. Συμμορφωνόμαστε δηλαδή με την απόφαση του ΣτΕ και πάμε στη 10ετή παραγραφή για όλα τα Ταμεία… Προσοχή η ρύθμιση αυτή καλύπτει μόνο όσους δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές στον ΕΦΚΑ. Που δεν είχαν ειδοποιηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας. 

Ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών έως 24 δόσεις 

Η ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ  εναρμονίζεται με τις φορολογικές ρυθμίσεις και έτσι οι δόσεις αυξάνονται από τις 12 στις 24. «Άλλη μια ρύθμιση κοινής λογικής, η εφορία και ο ΕΦΚΑ ανήκουν στο Κράτος δεν μπορούν να έχουν διαφορετικές ρυθμίσεις», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. 

Κατάργηση εισφοράς 1%

Καταργείται  η ειδική εισφορά ασφαλισμένων  1% του τέως Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων όπως ανέφερε πλέον ο Πάνος Τσακλόγλου σύμφωνα και με την αναλογιστική μελέτη, το ταμείο πλέον είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται περαιτέρω να γίνεται η κράτηση αύτη στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων 

Μάχιμη πενταετία 

Επεκτείνεται το δικαίωμα  της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ενστόλους. Όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας, είχαν μείνει κάποιες περιπτώσεις μέχρι τώρα εκτός. Με τη νέα ρύθμιση όσοι ένστολοι εξαιρούνταν από τη σχετική ρύθμιση έχουν πλέον δικαίωμα αναγνώρισης έως και επιπλέον πέντε ετών ασφάλισης καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές. «Αλλάζουμε μόνο την κάλυψη, όχι τους κανόνες του δικαιώματος», πρόσθεσε.

Παύση της ποινικής δίωξης οφειλετών

Αυτή τη στιγμή όποιος μπει σε ρύθμιση θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε δικαστήρια και εκεί διαπιστώνεται αν το έχει τηρηθεί η ρύθμιση. Από τη περίπτωση των συνεπών οφειλετών, δημιουργεί διοικητικό κόστος για τη Δημόσια Διοίκηση αλλά και για τις επιχειρήσεις, που πρέπει να πηγαίνουν στα δικαστήρια απλά για να βεβαιώσουν ότι πληρώνουν». 

Με αυτή την αλλαγή, αν και εφόσον τηρείται η ρύθμιση οφειλών τότε η υπόθεση θα μπαίνει στο Αρχείο και θα βγαίνει από αυτό μόνο αν η ρύθμιση σταματήσει να πληρώνεται, εξήγησε ο κ. Τσακλόγλου. 

Πλαφόν σε επικουρικές συντάξεις 

Μπαίνει πλαφόν σε υψηλές επικουρικές συντάξεις.Όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις των συμβολαιογραφων. Το πλαφόν ορίζεται  στα 6/20 του πλαφόν της κύριας σύνταξης, δηλαδή στα 1.382,4 ευρώ τον μήνα. 

Αλλαγές στα ποσοστά αναπηρίας 

Μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας από 67% σε 50% για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων για να μπορούν να λαμβάνουν τις παροχές αναπηρίας. Βασικοί ωφελούμενοι είναι κυρίως οι παλαιοί (προ 1993) ασφαλισμένοι ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ. Αυτό, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, είναι το πρώτο βήμα σειράς πρωτοβουλιών για την ενιαιοποίηση των κανόνων συντάξεων αναπηρίας. 

Παύση αναζήτησης εκκρεμών οφειλών προς τον ΟΠΕΚΑ

Η ρύθμιση αυτή λύνει ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε ότι ο ΟΠΕΚΑ εντόπισε -καθυστερημένα- πολλές περιπτώσεις πολιτών που λάμβαναν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται, «στην συντριπτική τους πλειοψηφία καλόπιστα». 

Ο ΟΠΕΚΑ διέκοψε την καταβολή των επιδομάτων και αναζήτησε το αναδρομικά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. Με τη νέα παρέμβαση παύει η αναζήτηση εκκρεμών οφειλών από ποσά που έλαβαν καλόπιστα, ενώ για άλλες περιπτώσεις υιοθετούνται ευνοϊκά μέτρα όπως: τριετής παραγραφή οφειλών, δυνατότητα εξόφλησης με δόσεις κλπ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κυρ. Μητσοτάκης: Εκλογές σε εννέα μήνες – Το πολιτικό πλαίσιο έως την κάλπη

Συντάξεις: Επικουρικές και εφάπαξ με διαδικασίες fast track

ΕΦΚΑ: Ειδοποιητήρια για ασφαλιστικές εισφορές σε 50.000 μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News