ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Αγώνας δρόμου για την εξάλειψη του στοκ – Προς νέο κύκλο πιστοποίησης για λογιστές και δικηγόρους

Συντάξεις: Αγώνας δρόμου για την εξάλειψη του στοκ – Προς νέο κύκλο πιστοποίησης για λογιστές και δικηγόρους

Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εκκαθαριστεί όλες οι κύριες συντάξεις ανέφερε πρόσφατα ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

Ως ένα ισχυρό «όπλο» στην προσπάθεια να μηδενίσουν οι εκκρεμείς συντάξεις βλέπουν ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας τη συμμετοχή λογιστών και δικηγόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Money Review, το υπουργείο Εργασίας «ποντάρει» σε αυτή τη προσπάθεια και έτσι αναμένεται να υπάρξει άμεσα και επιπλέον κύκλος πιστοποίησης των επαγγελματιών, με τις ανακοινώσεις να έρχονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των δικηγόρων και των λογιστών που θα συνδράμουν στην όλη προσπάθεια των συντάξεων.

Πώς θα εμπλακούν περαιτέρω οι λογιστές και οι δικηγόροι

Σε αυτή τη φάση, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες μπορούν να αναλάβουν συνταξιοδοτικές νέες αιτήσεις ασφαλισμένων του τ.ΙΚΑ, τ.ΟΑΕΕ και τ.ΟΓΑ και μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως αναφέρουν κύκλοι του ΕΦΚΑ στο Money Review, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες πρόκειται να εμπλακούν και με συνταξιοδοτικούς φακέλους που αφορούν παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση, που αποτελούν τις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Επιπλέον, το βάρος του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ το επόμενο διάστημα θα μετακινηθεί και προς τις επικουρικές συντάξεις καθώς έως το καλοκαίρι θα έχει μηδενίσει και το στοκ των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Υπουργός Εργασίας είναι θέμα κάποιων ήμερων να εκκαθαριστούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις του 2019, όσον άφορα τις συντάξεις του 2020 απομένει να εκκαθαριστεί ένα 8% και για τις συντάξεις του 2021 απομένει να εκκαθαριστούν οι αιτήσεις του δεύτερου εξάμηνου.

Πώς επιλέγεται ο πιστοποιημένος επαγγελματίας  

Υπενθυμίζεται ότι στον ασφαλισμένο, κατά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης, εμφανίζονται οι διαθέσιμοι πιστοποιημένοι επαγγελματίες. Στη συνέχεια, ο ασφαλισμένος επιλέγει τον πιστοποιημένο επαγγελματία που επιθυμεί, ορίζει την ημερομηνία και ώρα του ραντεβού, ενώ στη συνέχεια λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επιβεβαίωση της ανάθεσης και του ραντεβού προκειμένου να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά. 

Ο χρόνος έκδοσης και απονομής μίας κύριας σύνταξης από πιστοποιημένους ιδιώτες είναι συντομότερος (2-3 μήνες) σε σχέση με το χρόνο έκδοσης και απονομής από υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: Τι αλλάζει με το «ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας»

Χατζηδάκης: Ξεπάγωμα συντάξεων και διπλή αύξηση από την πρωτοχρονιά του 2023

Ξεκινούν οι «fast track» συντάξεις: Κατάθεση αιτήσεων τον Μάιο – Πληρωμή τον Αύγουστο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News