ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουρεμένη» σύνταξη για παλαιούς συνταξιούχους 

«Κουρεμένη» σύνταξη για παλαιούς συνταξιούχους 

Οι συνταξιούχοι που άρχισαν να εργάζονται πριν από τις 13/5/2016 και εφόσον συνεχίζουν να εργάζονται θα δουν μειώσεις τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική τους σύνταξη τον Απρίλιο (καταβολή τέλος Μαρτίου) καθώς αλλάζει το ευνοϊκό καθεστώς που υπήρχε μέχρι τώρα για αυτούς και εντάσσονται πλέον στη γενικότερη διάταξη που προβλέπει περικοπή της σύνταξης κατά 30%.

Η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων δεν επηρεάστηκε από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (13/5/2016), η οποία προέβλεπε περικοπές κατ’ αρχάς κατά 60% και από τον Μάρτιο του 2020,τον Νόμο Βρούτση, κατά 30%.

Από 1η Μαρτίου 2022 επομένως ισχύει το ίδιο καθεστώς για όλους τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται ασχέτως αν συνταξιοδοτήθηκαν πριν ή μετά τον Μάιο του 2016.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2021, οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν υποχρέωση να δηλώσουν την απασχόληση ή αυτοαπασχόλησή τους αυτή στις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 31η Μαΐου 2022. Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι παλαιοί συνταξιούχοι που παράλληλα εργάζονται και δεν το έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα στον ΕΦΚΑ, καλούνται να το πράξουν. Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα να οριστεί ηλεκτρονικό ραντεβού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης 1555. Οι συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν ήδη δηλώσει την απασχόλησή τους δεν απαιτείται να την ξαναδηλώσουν.    

Στην περίπτωση που αυτοί οι συνταξιούχοι δεν προχωρήσουν στη δήλωση της εργασίας τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν έως και 12 συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων εξαιρούνται

Τονίζεται πως από την εφαρμογή των παραπάνω προβλέψεων εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες συνταξιούχων, που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξής τους ανεξαρτήτως απασχόλησης:

  1. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.
  2. Συνταξιούχοι ψυχικά ασθενείς που πάσχουν αναπηρίας, η οποία οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης, με ποσοστό 50% και άνω, εφόσον η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης
  3. Συντάξεις γήρατος λόγω αναπηρίας του ιδιωτικού τομέα – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία, τετραπληγία κ.λπ. που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης
  4. Συντάξεις γήρατος λόγω αναπηρίας του δημοσίου τομέα (πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι) – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία τετραπληγία κ.λπ. που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης
  5. Όσοι λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του δημοσίου
  6. Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
  7. Όσοι λαμβάνουν σύνταξη από το ΥΠΟΙΚ, πολεμικές, τιμητικές, λόγω θανάτου/αναπηρίας ένεκα της υπηρεσίας κ.λπ
  8. Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά να εφαρμόζεται το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν, PEPP

Πασχαλιάτικο δώρο για χαμηλοσυνταξιούχους

Εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News