BUSINESS & FINANCE

Ασφαλιστικές κατηγορίες: Μικρότερη σύνταξη επιλέγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Ασφαλιστικές κατηγορίες: Μικρότερη σύνταξη επιλέγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Tρεις ημέρες έχουν στη διάθεση τους περίπου 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, για να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, για το 2022. 

Η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας θα είναι διαθέσιμη μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου. Η προσέλευση όμως, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που εξασφάλισε το «MR», είναι αναιμική καθώς μόλις 100.825  ασφαλισμένοι έχουν επιλέξει κατηγορία αφού οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στη κατηγορία που είχαν επιλέξει πέρυσι. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση το «MR»,  στην πρώτη από τις 6 ασφαλιστικές κατηγορίες εντάχθηκαν 56.704 από τους 100.825  ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει πως περίπου  6 στους 10 και τη χρονιά αυτή αποφάσισαν να κρατήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα από το να ποντάρουν σε μεγαλύτερη σύνταξη μελλοντικά.

Οι 23.774, που αποτελούν άλλο ένα 23,5% του συνόλου, έχουν ενταχθεί στην ειδική κατηγορία που προβλέπεται για νέους επαγγελματίες – αυτοαπασχολουμένους που τα πρώτα πέντε χρόνια της δραστηριότητάς τους καταβάλλουν εισφορά 126 ευρώ. Το υπόλοιπο 20% των ασφαλισμένων έχουν επιλέξει μεγαλύτερη  ασφαλιστική κατηγορία, δηλαδή από την δεύτερη έως την έκτη κατηγορία, από 252 ευρώ έως 566 ευρώ για τους ελευθέρους επαγγελματίες και  από 150 ευρώ έως 339 ευρώ για τους αγρότες. 

Ένα 3% μόνο έχει επιλέξει να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για μεγαλύτερη σύνταξη  ενώ οι υπόλοιποι μοιράζονται στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Οι ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα επιλογής διαφορετικής κατηγορίας για κάθε ασφαλιστικό κλάδο. Αυτό πάντως που θα πρέπει να προσέξουν οι ασφαλισμένοι είναι ότι όποιος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία μέχρι τις 31.01.2022 θα παραμείνει στην προηγουμένη κατηγορία που είχε επιλέξει.

Έτσι, εάν κάποιος πέρυσι είχε ενταχθεί σε μεγαλύτερη κατηγορία και φέτος γνωρίζει πως θα είναι δύσκολο να διατηρήσει την ίδια δαπάνη για την ασφάλιση του, θα πρέπει να προβεί στην αίτηση, διαφορετικά το σύστημα αυτόματα θα τον εντάξει στην περσινή του επιλογή.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για ελευθέρους επαγγελματίες και μη μισθωτούς

Το νέο καθεστώς προβλέπει έξι κατηγορίες εισφορών, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

Ασφαλιστικές κατηγορίες: Μικρότερη σύνταξη επιλέγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες-1

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος απασχολείται παράλληλα και ως μισθωτός, οι εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από  τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει. Για το χρονικό διάστημα αυτό οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας δηλαδή των 252 ευρώ.

Η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας επίσης  είναι δεσμευτική για κάθε χρόνο. Δηλαδή ο επαγγελματίας που θα επιλέξει την 3η κατηγορία για το 2022, είναι υποχρεωμένος να τη διατηρήσει μέχρι το τέλος του έτους και δεν μπορεί να αλλάξει κατηγορία ενδιάμεσα.

Οι εισφορές των αγροτών  είναι έξι κατηγοριών, ελεύθερης επιλογής και διαμορφώνονται:

Ασφαλιστικές κατηγορίες: Μικρότερη σύνταξη επιλέγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες-2

Οι εισφορές για την επικούρηση και εφάπαξ

Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ  τριών (3) ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής:

Ασφαλιστικές κατηγορίες: Μικρότερη σύνταξη επιλέγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες-3

Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ  τριών (3) ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής:

Ασφαλιστικές κατηγορίες: Μικρότερη σύνταξη επιλέγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες-4

 

Διαβάστε επίσης: 

Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας – Από ποιους κλάδους θα ξεκινήσει τον Ιούνιο

Σε λειτουργία η ιστοσελίδα του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)

Εργαζόμενοι: Πώς χορηγούνται οι ειδικές άδειες για Covid-19

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News