BUSINESS & FINANCE

Συντάξεις: Γρηγορότερα η έκδοση των νέων επικουρικών 

Συντάξεις: Γρηγορότερα η έκδοση των νέων επικουρικών 

To βάρος στην εκκαθάριση του στοκ των επικουρικών συντάξεων έχει ρίξει το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ. Οι επικουρικές συντάξεις που βρίσκονται εν αναμονή απαριθμούνται πλέον κοντά στις 109.000. Για να επιτευχθεί και η εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ έχουν στραφεί αρχικά στη μη συσσώρευση νέων αιτήσεων. Ως όχημα χρησιμοποιούνται οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για την έκδοση των νέων επικουρικών. Έτσι πλέον για τρεις κατηγορίες επικουρικών συντάξεων, οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά και μάλιστα ταυτόχρονα μαζί με την αίτηση για τη κύρια σύνταξη.

Οι τρεις κατηγορίες επικουρικών που υποβάλλονται ηλεκτρονικά

  • Επικουρική σύνταξη γήρατος
  • Μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου
  • Επικουρική σύνταξη αναπηρίας

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία ο αιτών εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) και ακολουθεί την διαδρομή:

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες => Συνταξιούχοι => ηλεκτρονική υποβολή Αίτησης συνταξιοδότησης (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi)

Ακολούθως, επιλέγει την κατηγορία που τον ενδιαφέρει και συμπληρώνει τις οθόνες που εμφανίζονται. Η πλειονότητα των δικαιολογητικών που απαιτούνται αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας με το Μητρώο Πολιτών και άλλους φορείς του Δημόσιου Τομέα. Εφόσον απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα, για τις τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται.
Τα οφέλη των ηλεκτρονικών αιτήσεων
 
Μέσω των ηλεκτρονικών αιτήσεων οι συνταξιούχοι μπορούν έυκολα να καταθέσουν το αίτημα συνταξιοδότησης τους. Σταματά η δαιδαλώδης γραφειοκρατία. Μάλιστα όπως αναφέρουν κύκλοι του ΕΦΚΑ μέσω των ηλεκτρονικών αιτήσεων, η διαδικασία της επικουρικής σύνταξης επισπεύδεται. Κάθε χρόνο 100.000 συνταξιούχοι αιτούνται επικουρική σύνταξη των παραπάνω κατηγοριών. Έτσι μέσω των ηλεκτρονικών αιτήσεων κυλά ομαλά η ροή των αιτημάτων και δεν συσσωρεύονται τα νέα αιτήματα στο ήδη υπάρχον στοκ. 

Τα επόμενα βήματα 

Το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ψηφιοποιηθούν και οι αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις του δημοσίου τομέα και συγκεκριμένα:

1. Η υποβολή αίτησης για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου για συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.

2. Η υποβολή αιτήματος λόγω αναπηρίας.

Επιπλέον στη μάχη των επικουρικών όπως είχε αποκαλύψει στη συνέντευξή του στο MR και ο διοικητής του ΕΦΚΑ θα συνδράμουν και οι λογιστές και οι δικηγόροι που έχουν εμπλακεί ήδη στη διαδικασία εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Π. Δουφεξής (διοικητής ΕΦΚΑ) στο «MR»: Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες και στη μάχη των επικουρικών από το 2022

Επικουρική σύνταξη: Ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης

e-ΕΦΚΑ: Σε δύο μηνες η έκδοση σύνταξης από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News