BUSINESS & FINANCE

Oι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις – Μπαίνει πλαφόν

Oι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις  – Μπαίνει πλαφόν

Νέες ρυθμίσεις αλλά και διαδικασίες έρχονται και για τις επικουρικές συντάξεις. Πρώτα από όλα, σύμφωνα με το μίνι ασφαλιστικό που παρουσιάστηκε χθες από το υπουργείο Εργασίας, μπαίνει ένα ανώτατο πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις καθώς δεν υπήρχε έως τώρα.
 
Ειδικότερα, με βάση τη νομοθεσία του 2015-2016 οι επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται, κατά ένα μέρος τους, με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2014. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις οι εισφορές αυτές ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν θεωρητικά σε πάρα πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις (ακόμα και 15.000 ευρώ το μήνα ή ακόμα και παραπάνω).

Η ρύθμιση αυτή  αφορά  περιπτώσεις  βενζινοπωλών, συμβολαιογράφων και αρτοποιών. Κάποιοι από αυτούς διεκδικούν συντάξεις πάνω και από 15.000 ευρώ τον μήνα όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόλου. Το πλαφόν ορίζεται πλέον στα 1.382,4 ευρώ. Ο ΕΦΚΑ δεν έχει δώσει τις συγκεκριμένες συντάξεις από το 2016.

Ξεκαθάρισμα επικουρικών

Για την ταχύτερη έκδοση των επικουρικών συντάξεων, στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας είναι η δυνατότητας έκδοσής τους από τους πιστοποιημένους λογιστές  και δικηγόρους, οι οποίοι ήδη απασχολούνται με την έκδοση κύριων συντάξεων ενώ με την έκδοση των επικουρικών αναμένεται να ασχοληθούν τριπλάσιοι εισηγητές του ΕΦΚΑ. 

Ο σχεδιασμός αφορά στην εκκαθάριση περισσότερων από 126.700 εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης έως το τέλος Μαρτίου 2023 και 13.724 εφάπαξ έως το τέλος του έτους.

Για τις νέες αιτήσεις θα τηρηθεί η διαδικασία fast track, που προβλέπει την καταβολή της επικουρικής σύνταξης σε διάστημα τριών μηνών αμέσως μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης. Γεγονός που σημαίνει ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν, εφόσον ο στόχος επιτευχθεί, κύρια και επικουρική σύνταξη το αργότερο μέσα σε 6 μήνες.

Διαβάστε επίσης: 

Οι οκτώ βασικές αλλαγές που φέρνει το «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Συντάξεις: Επικουρικές και εφάπαξ με διαδικασίες fast track

ΕΦΚΑ: Ειδοποιητήρια για ασφαλιστικές εισφορές σε 50.000 μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News