BUSINESS & FINANCE

Ολοταχώς για νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – Πού θα κοπούν οι πόροι

Ολοταχώς για νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – Πού θα κοπούν οι πόροι

Παράθυρο για νέα μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων άφησε από τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως εάν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και σε συνδυασμό με τις αναλύσεις για το μέλλον του ασφαλιστικού, η προτεραιότητα θα είναι η μείωση των εισφορών. Πρόσθεσε ότι τόσο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όσο και η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης είναι δύο από τις προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα σενάρια του τελευταίου διαστήματος, πως η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει  στην τέταρτη μείωση των εργοδοτικών εισφορών από τη νέα χρονιά.

Εξάλλου, η κυβέρνηση, πλέον, μετά και τη μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας από τον Ιούνιο για τις εισφορές της επικουρικής του νόμου Κατρούγκαλου, βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στην προεκλογική της δέσμευση  για σωρευτική μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς απομένει μια μείωση της τάξεως των 0,6 μονάδων. Από την 1η Ιουνίου το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών έχει  κατέβει στο 36,16% από 36,66%, ενώ εάν εφαρμοστεί μια μείωση της τάξεως του 0,6%, το συνολικό ποσοστό των εισφορών θα πέσει στο 35,56%. Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 μονάδες έχει δημοσιονομική επίπτωση περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ. 

Από πού θα κοπούν πόροι 

Το θέμα όμως που προκύπτει είναι επί ποιων εισφορών θα γίνει η  νέα μείωση, καθώς οι κλάδοι της κύριας ασφάλισης, της  επικουρικής και της υγείας είναι ήδη επιβαρυμένοι και δεν φαίνεται πως αντέχουν νέα μείωση των πόρων τους. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες, για παράδειγμα, για  τη κύρια ασφάλιση είναι αυξημένες  λόγω και της μείωσης του στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Περισσότερες συντάξεις-περισσότεροι πόροι πρέπει να δοθούν  από τα ταμεία του ΕΦΚΑ.

Ο επικουρικός κλάδος, από την άλλη βέβαια, δεν αντέχει μια νέα επιβάρυνση καθώς στερείται ήδη πόρους επειδή οι νέοι ασφαλισμένοι εντάσσονται  στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ως ιδανικός κλάδος αυτή τη στιγμή μάλλον θωρείται ο κλάδος της ανεργίας, καθώς μειώνονται οι ανάγκες του για επιδόματα  λόγω της μείωσης της ανεργίας. Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 12,5% στη χώρα τον Απρίλιο, έναντι 17,2% τον Απρίλιο 2021. Οι άνεργοι διαμορφώθηκαν σε 587.595 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 182.482 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2021 (23,7%) και κατά 11.707 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2022. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστικά ταμεία: Άρχισαν τα μηνύματα στους μεγαλοοφειλέτες

Απασχόληση: Αυτές είναι οι 10 ελκυστικότερες ελληνικές εταιρείες

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Πόσο κερδίζουν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News