Business & Finance Παρασκευή 7/10/2022, 19:21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Παραμένουν οι διαφωνίες για το πλαφόν – Ελπίδες για την επόμενη Σύνοδο 

ΕΕ: Παραμένουν οι διαφωνίες για το πλαφόν – Ελπίδες για την επόμενη Σύνοδο 

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πράγα φαίνεται ότι δεν έφερε πιο κοντά τους ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια κοινή γραμμή για το πως θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου και το αν θα μπει πλαφόν στις τιμές πώλησης.

Οι περισσότερες από τις χώρες της ΕΕ θέλουν το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά διαφωνούν σε σημαντικές λεπτομέρειες. Στα τραπέζι βρίσκονται διάφορες επιλογές όπως ο «δυναμικός διάδρομος αερίου» που πρότειναν η Ελλάδα και άλλες χώρες, ένα ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή ή μόνο για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Η ΕΕ συζητά το θέμα εδώ και εβδομάδες, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα, αν και οι 27 έχουν συμφωνήσει άλλα κοινά βήματα για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την οξεία ενεργειακή κρίση καθώς οι ανεξέλεγκτες τιμές απειλούν να επιφέρουν ύφεση στο μπλοκ.

Το θέμα πρόκειται να απασχολήσει και πάλι τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το στοίχημα είναι να υπάρξει μια απόφαση στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου.  

Μητσοτάκης: Μπορεί να υπάρξει μια δραστική παρέμβαση

Αισιόδοξος ότι μπορεί στην επόμενη Σύνοδο Κόρυφης να υπάρξει μια κοινή δραστική παρέμβαση για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της σημερινής άτυπης συνόδου.  

«Χαίρομαι γιατί μετά από επίπονη ελληνική προσπάθεια οι συνθήκες έχουν ωριμάσει. Εστω και καθυστερημένα πρέπει να κινηθούμε για να μειωθούν οι τιμές και να διασφαλίσουμε παράλληλα την επάρκεια τροφοδοσίας», επεσήμανε.

«Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να μειώσουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για αυτόν ακριβώς τον σκοπό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας είπε ότι «χρειάζεται πολλή δουλειά να γίνει» ακόμα πριν προκύψει μια συμφωνία.

Ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει για την επόμενη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις 20-21 Οκτωβρίου ένα ευρύτερο πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για μείωση των τιμών και πιο μακροπρόθεσμα βήματα για επανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επιβολή πλαφόν προτείνεται από πολλά ευρωπαϊκά κράτη για να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία κάποτε κάλυπτε το 40% των αναγκών της Ευρώπης, και τις τιμές του φυσικού παραμένουν πάνω από 200% υψηλότερα από ό,τι στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021.

Η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται σε ένα ανώτατο όριο, ανησυχώντας ότι θα δυσχεράνει την αγορά του φυσικού αερίου που χρειάζονται οι οικονομίες τους και θα περιορίσει κάθε κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης.

Αισιόδοξος ο Μακρόν

«Πολύ πιο αισιόδοξος» ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταφέρουν να βρουν μια λύση για την ενεργειακή κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τη λήξη της άτυπης συνόδου της ΕΕ στην Πράγα. Ταυτόχρονα ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο χειμώνας του 2023/24 θα είναι ακόμη σκληρότερος από αυτόν που έρχεται τώρα για τους Ευρωπαίους, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό σε φυσικό αέριο.

Ο κ. Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη θα εντείνει τις συνομιλίες της με τους προμηθευτές αερίου και θα συντονίσει τις ενέργειές της με τις μεγάλες ασιατικές χώρες για τις αγορές αερίου, ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμόσει μηχανισμούς για να διασφαλίσει την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις αγορές ενεργειακών προϊόντων. Οι ηγέτες των χωρών μελών αποφάσισαν, όπως είπε, να εφαρμόσουν «μηχανισμούς» ώστε να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί την εκτόξευση της τιμής της ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα εργαστεί και θα λάβει πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις εντός των επομένων ημερών και εβδομάδων», μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 20ής-21ης Οκτωβρίου, είπε στους δημοσιογράφους.

Κερδίζει έδαφος η λύση των κοινών αγορών 

Η υποστήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην από κοινού αγορά ενέργειας αυξάνεται, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Εδώ και πολλούς μήνες, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα θα είναι όσο πιο πλήρη γίνεται», υπενθύμισε ο Μισέλ. «Πριν από το καλοκαίρι, είπαμε ότι χρειάζεται να οργανώσουμε την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων. Επανήλθαμε σήμερα στο θέμα αυτό και υπάρχει αυξημένη στήριξη στην ιδέα αυτή», πρόσθεσε.

Φον ντερ Λάιεν: Λεπτομερείς προτάσεις τις επόμενες εβδομάδες

Η Κομισιόν θα έχει πιο λεπτομερείς προτάσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τόνισε ότι είναι υψίστης σημασίας για την Ε.Ε. να προχωρήσει σε κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από την επόμενη άνοιξη.

Διχάζουν τα 200 δισ. της Γερμανίας

Καθώς οι διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τρόπους αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης παραμένουν, διάφορες χώρες εκφράζουν διαφωνίες για τα σχέδια της Γερμανίας να δαπανήσει έως και 200 ​​δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις για να προστατεύσει τους Γερμανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

«Η πλουσιότερη χώρα, η πιο ισχυρή χώρα της ΕΕ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την κρίση για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις της στην ενιαία αγορά. Αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι η ενιαία αγορά», είπε ο Morawiecki.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι κατά τη Σύνοδο λύθηκαν διάφορες «παρεξηγήσεις» σχετικά με το πακέτο του Βερολίνου, το οποίο υπερασπίστηκε ως το σωστό, προσθέτοντας ότι η Γαλλία, η Ολλανδία και άλλοι έχουν επίσης τα δικά τους πακέτα μέτρων στήριξης. 

Ολόπλευρη στήριξη στην Ουκρανία 

Επτά μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που τώρα θέλει να ενσωματωθεί στη Δύση- το μπλοκ κατάφερε να δείξει ενότητα υποσχόμενος συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία και μέσα για να στηρίξουμε την Ουκρανία με οικονομικά μέσα, με στρατιωτική υποστήριξη, με ανθρωπιστική υποστήριξη και φυσικά με πολιτική υποστήριξη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι το μπλοκ θα στηρίξει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Μητσοτάκης: Πιθανή μια δραστική παρέμβαση της ΕΕ για το φυσικό αέριο στην επόμενη Σύνοδο

Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν οι χώρες για πλαφόν και μέτρα στήριξης

Νέο μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News