BUSINESS & FINANCE

Τα δύο «καυτά» μέτωπα για την οικονομία που πρέπει να απαντηθούν άμεσα

Τα δύο «καυτά» μέτωπα για την οικονομία που πρέπει να απαντηθούν άμεσα

Με ένα παχύ μαξιλάρι κοντά στα 2,5 δισ. ξεκινάει τη πορεία του ο νέος ΥΠΕΘΟ και από ό,τι φαίνεται με το «καλημέρα» θα αρχίσουν να ξοδεύονται, καθώς το θέμα της ακρίβειας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα τόσο του νέου ΥΠΕΘΟ όσο και του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η συνεχιζόμενη πάντως ακρίβεια και κυρίως στα τρόφιμα φαίνεται πως επιτάσσει νέα μέτρα στήριξης. Παρότι τέτοια μέτρα δεν είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρκετές φορές είχε πει πως εάν χρειαστεί θα συνεχιστούν. Το νούμερο ένα μέτρο που φαίνεται πως θα συνεχίσει να μας συνοδεύει είναι το καλάθι του νοικοκυριού όπως αποκάλυψε και ο Κώστας Σκρέκας κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής, ενώ και η επέκταση του market pass φαίνεται πλέον πως μπαίνει δυναμικά στη ατζέντα των «γρήγορων» μέτρων έναντι της ακρίβειας.

Το market pass αναμένεται να  επεκταθεί για άλλους τρεις ή πέντε μήνες δηλαδή μέχρι το τέλος του 2023. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία πληρωμή του market pass είναι στις αρχές Ιουλίου καθώς το μέτρο λήγει. Άμεσα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο εάν τα χαρακτηριστικά του δευτέρου κύκλου market pass θα είναι ίδια με τον προηγούμενο ή εάν τα ποσά θα είναι μεγαλύτερα. Το πιθανότερο είναι τα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη σημερινή του απογευματινή επίσκεψη στο ΥΠΕΘΟ.

Πάντως, μετά τις δηλώσεις του ΥΠΕΘΟ κατά την παράδοση παραλαβή για μείωση συντελεστών που θα είναι δεμένη με τη μείωση της φοροδιαφυγής βάζει εκ νέου στο τραπέζι και τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, κάτι που δεν έγινε την προηγούμενη τετραετία και κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί προεκλογικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα και το πρώτο δείγμα του τι μέλλει γενέσθαι φαίνεται πως θα φανεί επίσης στη σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Οι γρήγορες κινήσεις της κυβέρνησης και του νέου οικονομικού επιτελείου δείχνουν πάντως πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό πλέον για τη στήριξη των ευάλωτων μετά από μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο. 

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που πρέπει να απαντηθεί άμεσα είναι τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις ρεύματος. Πλέον βέβαια η εικόνα των τιμολογίων ρεύματος δεν έχει καμία σχέση με πέρυσι, καθώς η τιμή της κιλοβατώρας έχει μειωθεί κατακόρυφα λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά η ενεργειακή κρίση δεν μας έχει αφήσει και οι οποιεσδήποτε μελλοντικές αναταράξεις θα εμφανιστούν και στα τιμολόγια. Πάντως, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ευχήθηκε να μη χρειαστούν νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα από δημοσιονομικής πλευράς.

Διαβάστε επίσης:

Οι στόχοι του νέου ΥΠΕΘΟ: Περιορισμός φοροδιαφυγής θα φέρει μείωση φόρων

Χατζηδάκης: Έξι μεγάλοι στόχοι για τη νέα τετραετία στην οικονομία

O Κωστής Χατζηδάκης και οι 3 «σωματοφύλακες» – Οι εκκρεμότητες για την οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News