Business & Finance Τετάρτη 14/06/2023, 21:44
BUSINESS & FINANCE

Νέο νόμο για την προστασία των δεδομένων των χρηστών του TikTok ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Νέο νόμο για την προστασία των δεδομένων των χρηστών του TikTok ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Μια διακομματική ομάδα αποτελούμενη από έξι γερουσιαστές και δύο μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων εισήγαγε την Τετάρτη ένα σχέδιο νόμου για την προστασία των δεδομένων των Αμερικανών από τη χρήση τους από χώρες – ανταγωνιστές των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο είναι το τελευταίο σε μια σειρά προτάσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με τα δεδομένα των Αμερικανών που χρησιμοποιούν εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης ξένης ιδιοκτησίας, όπως το TikTok.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας Ron Wyden, Δημοκρατικός, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «θα κλείσει τη στρόφιγγα της μεταφοράς δεδομένων σε μη φιλικά έθνη, θα εμποδίζει το TikTok από το να στέλνει προσωπικές πληροφορίες των Αμερικανών στην Κίνα και θα επιτρέψει σε έθνη με ισχυρή προστασία της ιδιωτικής ζωής να ενισχύσουν τις σχέσεις τους».

Πολλοί Αμερικανοί νομοθέτες λένε ότι η κινεζικής ιδιοκτησίας TikTok κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των δεδομένων των Αμερικανών και έχουν επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή κινεζική επιρροή στην πλατφόρμα που χρησιμοποιείται από περισσότερους από 150 εκατομμύρια Αμερικανούς. Η TikTok αρνείται οποιαδήποτε αθέμιτη χρήση δεδομένων και λέει ότι έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη λήψη μέτρων ασφαλείας.

Η TikTok δήλωσε την Τετάρτη ότι «βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να απαγορεύσει την πρόσβαση σε προστατευμένα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ σε οποιονδήποτε υπάλληλο – όπου κι αν βρίσκεται». Η εταιρεία πρόσθεσε ότι πρόσβαση θα έχουν μόνο οι υπάλληλοι της θυγατρικής της με έδρα τις ΗΠΑ που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία των συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο θα δώσει εντολή στο Υπουργείο Εμπορίου να προσδιορίσει κατηγορίες προσωπικών δεδομένων που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και να δημιουργήσει έναν κατάλογο χωρών υψηλού κινδύνου όπου θα εμποδίζονται οι εξαγωγές ευαίσθητων δεδομένων.

Το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει επίσης τις εξαγωγές προσωπικών δεδομένων από μεσίτες δεδομένων και εταιρείες όπως η TikTok απευθείας σε ξένες κυβερνήσεις με απαγόρευση πρόσβασης σε αυτά. Θα επιβάλλει κυρώσεις για τον έλεγχο των εξαγωγών σε ανώτερα στελέχη που γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι οι υπάλληλοι εξάγουν παράνομα προσωπικά δεδομένα Αμερικανών.

Τον Μάρτιο, μια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα την παροχή εξουσιοδότησης Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ώστε να αποκλείσει από τις ΗΠΑ την κινεζικών συμφερόντων TikTok, αλλά το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει προχωρήσει.

Τον περασμένο μήνα, η TikTok άσκησε αγωγή για να εμποδίσει μια προγραμματισμένη απαγόρευση από τη Μοντάνα, την πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγόρευσε τη δημοφιλή υπηρεσία ανταλλαγής βίντεο μικρής διάρκειας.

Ο Warner δήλωσε ότι η πιθανότητα να ανατρέψουν τα δικαστήρια την απαγόρευση της Μοντάνα καθιστά απαραίτητη την ψήφιση από το Κογκρέσο νομοθεσίας που θα παρέχει στον πρόεδρο νέες εξουσίες για την απαγόρευση ή την επιβολή περιορισμών στην TikTok και σε άλλες εφαρμογές που ανήκουν σε ξένες εταιρείες.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

TikTok: Προσφυγή κατά της Μοντάνα για την πρώτη απαγόρευσή του στις ΗΠΑ

Αυτά είναι τα επτά πιο μισητά brand names – Γιατί τα απορρίπτουν οι καταναλωτές

Πρώην στέλεχος της ByteDance «καίει» την εταιρία: «Η Κίνα έχει ανώτατη πρόσβαση στα δεδομένα»  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News