BUSINESS & FINANCE

Πού βρίσκεται σήμερα ο μέσος μισθός – Πόσο απέχει από τα 1.500 ευρώ

Πού βρίσκεται σήμερα ο μέσος μισθός – Πόσο απέχει από τα 1.500 ευρώ

Μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα, έως το τέλος του 2027, έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Πόσο απέχει, όμως, πραγματικά ο μέσος μισθός από τα 1.500 ευρώ  που υπόσχεται ο πρώην πρωθυπουργός;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, ο μέσος μεικτός μισθός από τα 1.043,46 ευρώ (και 1.217,37 ευρώ    εάν υπολογίσουμε και τα δώρα) που ήταν το 2019, πλέον βρίσκεται στα 1.184,35 ευρώ (και 1,381,74 ευρώ με τα δώρα αντίστοιχα). Κάτι που σημαίνει πως σημειώθηκε μια αύξηση κοντά στο 14% σε σχέση με το 2019, παρόλο που μεσολάβησαν δύο τεράστιες κρίσεις, αυτή της πανδημίας αλλά και η ενεργειακή κρίση, που ακόμα υποβόσκει.

Για να φτάσουμε στα 1.500 ευρώ -εάν υποθέσουμε πως ο πρώην πρωθυπουργός εννοεί τον μέσο μισθό, χωρίς να προσθέσουμε και τα δώρα- θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να υπάρξει μια αύξηση κοντά στο 26%. Δηλαδή, αύξηση μεγαλύτερη από αυτή που συντελέστηκε την προηγούμενη τετραετία. Τώρα, εάν τα 1.500 ευρώ αφορούν τον μέσο μισθό μαζί με το ποσό των δώρων, η απόσταση μικραίνει, καθώς οι μισθοί θα πρέπει να αυξηθούν κατά 8,5% μέσα στην επόμενη τετραετία. 

Πού βρίσκεται σήμερα ο μέσος μισθός – Πόσο απέχει από τα 1.500 ευρώ-1

Πάντως, θετικά είναι τα στοιχεία που δίνονται και για τον αριθμό των εργαζομένων, καθώς το σύνολο των εργαζομένων πλέον βρίσκεται  στα 2.579.222 άτομα, όταν το 2019 ήταν στα 2.174.190 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 19%. Δηλαδή οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 405.000 άτομα περίπου.

Πού βρίσκεται σήμερα ο μέσος μισθός – Πόσο απέχει από τα 1.500 ευρώ-2

Νούμερο ένα παράγοντας ο μισθός

Πάντως, το ύψος του μισθού και οι οικονομικές παροχές συνιστούν τον νούμερο ένα παράγοντα με βάση τον οποίο οι Έλληνες εργαζόμενοι επιλέγουν εργοδότη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Randstad. Όπως επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας Employer Brand της Randstad, ο μισθός και οι παροχές καθιστούν τον σημαντικότερο παράγοντα για την επιλογή εργοδότη για το 2023.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή εργοδότη, τη δεύτερη θέση της λίστας καταλαμβάνει το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί μια τάση που πλέον έχει μετατραπεί ως πάγια προσδοκία από τους εργαζόμενους, ενώ οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και η μακροπρόθεσμη εργασιακή ασφάλεια παραμένουν δύο από τους σταθερούς παράγοντες για τους εργαζόμενους, τα τελευταία χρόνια. Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αποτελεί το στοιχείο με συνεχώς αυξανόμενη δυναμική στην αγορά εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 82% των Ελλήνων εργαζομένων αξιολογεί ως πολύ σημαντικές τις μη οικονομικές παροχές κατά την επιλογή εργοδότη, τη στιγμή που οι οικονομικές απολαβές αποτελούν, φυσιολογικά, ισχυρό κίνητρο για το 87% του ανθρώπινου δυναμικού. 

Κατόπιν αυτών, παρατηρείται σήμερα, σε σχέση ακόμα και με τα προ πανδημίας επίπεδα, αφενός μια σημαντική αύξηση των εργαζομένων με μισθωτή εξαρτημένη εργασία, κατά 405.032 εργαζόμενους, και αφετέρου μια σημαντική αύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών, κατά ποσοστό 14%.

Διαβάστε επίσης: 

Ποια είναι η καλύτερη εταιρεία να δουλεύεις στην Ελλάδα – Το top10 της Randstad

Δεν είναι μόνο ο μισθός – Τι ζητούν οι Έλληνες εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις

Έρευνα: Οι τάσεις στην αγορά εργασίας – Πρόβλημα οι μη ρεαλιστικοί μισθοί που ζητούν οι Έλληνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News