BUSINESS & FINANCE

Στα τέλη Απριλίου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός – Ο λογαριασμός των τριετιών

Στα τέλη Απριλίου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός – Ο λογαριασμός των τριετιών

Τον νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ, που ισχύει από την 1η Απριλίου θα λάβουν  για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου περίπου 600.000  εργαζόμενοι που αμείβονται με αυτόν. Ακόμη μεγαλύτερα ποσά στη τσέπη θα δουν, βέβαια, όσοι έχουν συμπληρώσει τριετίες πριν τον Φεβρουάριο του   2012.

Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο έχουν προσαυξηθεί μέχρι και 31%, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Για παράδειγμα, ο  μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες ανέρχεται πλέον στα 1.019,7 ευρώ. 

Ο λογαριασμός των τριετιών 

Ο νέος λογαριασμός βέβαια για το «ξεπάγωμα» των τριετιών θα γίνει τον Ιανουάριο του 2024, αν και εφόσον η ανεργία υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς θα πρέπει τα στοιχεία για την ανεργία που θα το επιτρέψουν να αφορούν ετήσια περίοδο. 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο 4093 «πάγωσαν» οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή «τριετίες», μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2023, η ανεργία θα βρεθεί φέτος στο 12,6%, οριακά πιο κάτω από το 12,7% του 2022. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία του Φεβρουαρίου  είναι ενθαρρυντικά καθώς δείχνουν μέχρις στιγμής μια πιο γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται στο 11,4%. 

Κερδισμένοι μέχρι στιγμής βέβαια είναι όσοι είχαν προλάβει να κατοχυρώσουν τριετίες μέχρι τις 14/2/2012. Οι «τριετίες» για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους συνεχίζουν να καταβάλλονται κανονικά.  

Οι εργαζόμενοι, όμως, που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012, έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό, ο οποίος με την νέα αύξηση από την 1η Απριλίου, αυξήθηκε τρεις φορές τα τελευταία δύο χρόνια. 

Διαβάστε επίσης: 

Το στοίχημα της αύξησης των μισθών – Οι προβλέψεις για το 2023

Κατώτατος Μισθός: Τον Ιανουάριο του 2024 ο λογαριασμός των τριετιών

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ – Ποια επιδόματα αλλάζουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News