ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος Μισθός: Τον Ιανουάριο του 2024 ο λογαριασμός των τριετιών 

Κατώτατος Μισθός: Τον Ιανουάριο του 2024 ο λογαριασμός των τριετιών 

Τον Ιανουάριο του 2024 θα «γίνει» το ταμείο για τις τριετίες και το ξεπάγωμα τους, αν και εφόσον η ανεργία υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς όπως ανέφερε και ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, θα πρέπει τα στοιχεία για την ανεργία που θα το επιτρέψουν να αφορούν ετήσια περίοδο. 

Ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου ορίζεται στα 780 ευρώ παρόλα αυτά, στο «συρτάρι» θα παραμείνουν οι αυξήσεις λόγω τριετιών για το 2023 για όσους δεν τις έχουν κατοχυρώσει πριν τις 14/12/2012. Συγκεκριμένα, τριετίες λαμβάνουν σήμερα μόνο όσοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον τρία χρόνια ασφαλισμένης προϋπηρεσίας στις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Όσοι προσλήφθηκαν για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά δεν δικαιούνται προσαύξηση. 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο 4093 «πάγωσαν» οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή «τριετίες», μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2023, η ανεργία θα βρεθεί φέτος στο 12,6% οριακά πιο κάτω από το 12,7% του 2022. Παρόλα αυτά τα στοιχεία του Ιανουαρίου είναι ενθαρρυντικά καθώς δείχνουν μέχρις στιγμής μια πιο γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας με το ποσοστό της να διαμορφώνεται στο 10,8% και πλέον το ξεπάγωμα των τριετιών φαίνεται πως είναι ακόμη πιο κοντά.

Κερδισμένοι μέχρι στιγμής βέβαια είναι όσοι είχαν προλάβει να κατοχυρώσουν τριετίες μέχρι τις 14/2/2012. Οι «τριετίες» για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους συνεχίζουν να καταβάλλονται. Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς, ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους που έχουν κατοχυρώσει τριετίες πριν το 2012 διαμορφώνεται στα 858 ευρώ για μία τριετία (3-6 έτη), στα 936 ευρώ για δύο τριετίες(6-9 έτη) και στα 1.014 ευρώ για τρεις τριετίες (9 και πάνω έτη).

Οι εργαζόμενοι, όμως, που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012, έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό, ο οποίος με την νέα αύξηση από την 1η Απριλίου, αυξήθηκε τρεις φορές τα τελευταία δύο χρόνια 

Βέβαια η ενεργοποίηση ξανά των τριετιών δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση ακόμη και εάν το επιτρέψουν τα νούμερα της ανεργίας καθώς το ξεπάγωμα τους θα σημάνει μια απότομη αύξηση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων ακόμη και κατά 30% που μπορεί να οδηγήσει εκ νέου σε απώλεια θέσεων εργασίας ή σε αύξηση της μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας. Ήδη η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4% όπως είπε και ο Πρωθυπουργός είναι στα όρια των δυνατοτήτων της οικονομίας αλλά και των επιχειρήσεων οπότε μια τέτοια αύξηση της τάξεως του 30% για τις επιχειρήσεις δεν θα είναι καθόλου εύκολη. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κατώτατος μισθός: Ωθηση σε κατανάλωση και ανάπτυξη «βλέπουν» οι αναλυτές

Υπ. Εργασίας: Διευκρινίσεις για τον κατώτατο μισθό μέσω 12 ερωτήσεων – απαντήσεων

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ – Ποια επιδόματα αλλάζουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News