BUSINESS & FINANCE

Δεν είναι μόνο ο μισθός – Τι ζητούν οι Έλληνες εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις

Τα σημαντικά στοιχεία που κοιτούν οι εργαζόμενοι πια και στην Ελλάδα. Οι αλλαγές που έφερε το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

Δεν είναι μόνο ο μισθός – Τι ζητούν οι Έλληνες εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις

Σε πρόσφατη έρευνα της Randstad, οι δυο πρώτοι λόγοι που κάνουν ελκυστική μια εταιρεία στους υποψήφιους εργαζόμενους είναι πρώτον το ελκυστικό πακέτο αποδοχών, με το ποσοστό να είναι στο 45% πολύ μικρότερο σε σχέση με πέρυσι που ήταν 75%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, πάλι με το ποσοστό να είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι εργαζόμενοι κοιτούν πλέον και άλλες παραμέτρους για να επιλέξουν μια θέση εργασίας.

Οι δύο αυτές συνιστώσες αποτελούν ναι μεν τα δύο σημαντικά στοιχεία που κοιτούν οι εργαζόμενοι, παρόλ’ αυτά οι εργαζόμενοι αποζητούν σε ποσοστό 38% και μια θέση εργασίας που να τους προσφέρει μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

To τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας έφερε ρυθμίσεις που στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι το ευέλικτο ωράριο εργασίας, οι γονικές άδειες που μπορούν να μεταφερθούν στον πατέρα, το δικαίωμα της αποσύνδεσης (από τηλεργασία), εντασσόμενες στο πλαίσιο της προστασίας του ελεύθερου χρόνου.

Παράλληλα, πλέον ενισχύονται οι προσλήψεις και οι δυνατότητες εξέλιξης των γυναικών, οι οποίες πλήττονται από την ανεργία περισσότερο από τους άνδρες. Με την προηγούμενη νομοθεσία, η μητέρα απολάμβανε προστασία από τη σύλληψη έως και 18 μήνες μετά τη γέννα. Η προστασία αυτή είναι σημαντική, αλλά είχε αποδειχθεί στην πράξη ότι αποτελούσε αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών, επειδή οι εργοδότες φοβούνται ότι οι γυναίκες εργαζόμενες θα λείπουν για μακρά χρονικά διαστήματα λόγω της άδειας λοχείας και θα είναι δύσκολη η απόλυσή τους μετά τη γέννηση του τέκνου τους.

Όμως με την καθιέρωση αντίστοιχων αδειών και δικαιωμάτων για τον πατέρα, εκτός από την εξισορρόπηση του ρόλου και των δύο γονέων στην οικογένεια, δόθηκε απάντηση και στο αντικίνητρο για την πρόσληψη των γυναικών, αφού τόσο η μητέρα, όσο και πατέρας δικαιούνται άδεια αρκετών μηνών που σχετίζεται με τη γέννηση και την ανατροφή του τέκνου τους. Επίσης και οι άνδρες εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια πατρότητας. Η οδηγία της ΕΕ προβλέπει άδεια πατρότητας λόγω γέννησης παιδιού διάρκειας 10 εργάσιμων ημερών.

Στην Ελλάδα, όχι μόνο ενσωματώθηκε η ευρωπαϊκή οδηγία αλλά η άδεια πατρότητας είναι αυξημένη στις 14 εργάσιμες. Επιπλέον, θεσπίστηκαν νέες γονικές άδειες τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες, άδεια φροντιστή για εργαζόμενους με συγγενείς που έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, δικαίωμα απουσίας λόγω ανωτέρας βίας, δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση).

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Οι εργαζόμενοι boomerang και η επίπτωση στην αγορά εργασίας

Οι τρεις κατευθύνσεις για τους μισθούς την επόμενη τετραετία

H Gen Z θέλει υψηλούς μισθούς από την αρχή της καριέρας της- Είναι άπληστη; 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News