Business & Finance Δευτέρα 17/04/2023, 11:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Η Fed μπορεί να μην αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια

Γέλεν: Η Fed μπορεί να μην αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι οι τράπεζες ενδέχεται να γίνουν πιο προσεκτικές και πιθανόν να συσφίξουν περαιτέρω τον δανεισμό μετά τις πρόσφατες τραπεζικές πτωχεύσεις, αναιρώντας πιθανώς την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Σε συνέντευξη στο CNN, η Γέλεν δήλωσε ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της συστημικής απειλής που προκλήθηκε από την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank οδήγησαν σε σταθεροποίηση των εκροών καταθέσεων «και τα πράγματα είναι ήρεμα, παρότι είναι πιθανό να γίνουν πιο προσεκτικές σε αυτό το περιβάλλον» σημείωση η Γέλεν. «Είδαμε ήδη κάποια αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού στο τραπεζικό σύστημα πριν από αυτό το επεισόδιο και μπορεί να ακολουθήσει και άλλη» πρόσθεσε.

Η ίδια ανέφερε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό των πιστώσεων στην οικονομία «που θα μπορούσε να είναι ένα υποκατάστατο για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed».

Ωστόσο, τόνισε ότι ακόμα δεν βλέπει κάτι πολύ δραματικό στον τομέα αυτό για να αλλάξει το οικονομικό της outlook. «Οπότε, πιστεύω ότι το outlook παραμένει αυτό της ήπιας ανάπτυξης και της συνέχισης της ισχυρής αγοράς εργασίας με τον πληθωρισμό να υποχωρεί», είπε χαρακτηριστικά. 

Aυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί όλοι οι κίνδυνοι, παρότι έχουν περιοριστεί. «Τα προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας που προκάλεσαν τον πληθωρισμό έχουν αρχίσει να απομακρύνονται». 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Πρακτικά Fed: Η τραπεζική κρίση θα προκαλέσει ύφεση εντός του 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News