Business & Finance Τετάρτη 12/04/2023, 21:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρακτικά Fed: Η τραπεζική κρίση θα προκαλέσει ύφεση εντός του 2023

Πρακτικά Fed: Η τραπεζική κρίση θα προκαλέσει ύφεση εντός του 2023

Οι επιπτώσεις από την πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση προς το τέλος του έτους, σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed. 

Στα πρακτικά περιλαμβάνεται και μία παρουσίαση από τα μέλη του προσωπικού σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και των υπόλοιπων τραπεζών στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο που άρχισε στις αρχές Μαρτίου. 

Και ενώ ο Αντιπρόεδρος της Εποπτικής Αρχής Μάικλ Μπαρ είπε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και ανθεκτικό, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία θα δεχθεί πλήγμα. 

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία από τις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, οι προβλέψεις του προσωπικού της Fed κάνουν λόγο για μία ήπια ύφεση η οποία θα αρχίσει τους επόμενους μήνες με την ανάκαμψη να επιτυγχάνεται τα επόμενα δύο έτη», όπως αναφέρεται στα πρακτικά. 

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν ρυθμό ανάπτυξης για το αμερικανικό ΑΕΠ μόλις 0,4% για το 2023. Ομόφωνα όλα τα μέλη της αρμόδιας για τη νομισματική πολιτική επιτροπής της Fed ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου, που αποτελεί την ένατη στη σειρά, οδηγώντας το επιτόκιο στο 4,75% έως 5%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2007.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας βλέπουν τις τιμές να υποχωρούν περαιτέρω, με το δομικό πληθωρισμό να προβλέπεται πως θα αποκλιμακωθεί σημαντικά το επόμενο έτος. Για το λόγο αυτό και αρκετοί αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ μίας παύσης των επιτοκιακών αυξήσεων.

«Πολλοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι πιθανές επιπτώσεις της τραπεζικής κρίση στην οικονομική δραστηριότητα και στον πληθωρισμό τους έκαναν να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των επιτοκίων», σύμφωνα με τα πρακτικά. 

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις οικονομικές συνθήκες παραμένουν έντονες, ειδικά μετά την τραπεζική αναστάτωση με τους περισσότερους αξιωματούχους να θεωρούν ότι οι όροι του δανεισμού θα γίνουν πιο αυστηροί και οι πιστωτικές συνθήκες θα επιδεινωθούν. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News