Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 21:10
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο επίμονα υψηλός δομικός πληθωρισμός και το δίλημμα της Fed

Ο επίμονα υψηλός δομικός πληθωρισμός και το δίλημμα της Fed

Oι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ εξακολουθούν να αυξάνονται με διψήφιο ρυθμό από το στόχο της Φέντεραλ Ριζέρβ, γεγονός που επιτείνει το δίλημμα για τους αξιωματούχους οι οποίοι ανησυχούν για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ροή πιστώσεων μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Βank (SVB). 

Oι τιμές όλων των αγαθών, εξαιρουμένης της ενέργειας, των τροφίμων, των ενοικίων και των μεταχειρισμένων αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 5% τον Φεβρουάριο και 4,3% σε τριμηνιαία βάση. 

Αυτός ο δομικός πληθωρισμός επιραδύνθηκε μεν από τα μεταπανδημικά ύψη του 7% έως 8% στο πρώτο εξάμηνο του 2022, όμως εξακολουθεί να κινείται ταχύτερα από το στόχο 2% της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίσης ιδιαίτερα ασταθής από μήνα σε μήνα, η μεταβλητότητα είθισται να αυξάνεται όταν ο βασικός πληθωρισμός παρουσιάζει αύξηση. 

Ο ασταθής πληθωρισμός καθιστά πολύ πιο δύσκολη την πολιτική για τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής, όπως επίσης και τη ζωή για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και γι΄αυτό οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η εξέλιξη αυτή επιβαρύνει την οικονομία. 

Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 450 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες στο 4,5% έως 4,75%, προκαλώντας τη μεγαλύτερη αντιστροφή στην καμπύλη των αμερικανικών αποδόσεων από το 1981.

Η κατάρρευση της SVB έδειξε σε όλο το μεγαλείο τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχθηκαν οι μικρές και μεσαίου μεγέθους αμερικανικές τράπεζες καθώς και τους αυξανόμενους κρυφούς κινδύνους σε άλλες περιοχές του χρηματοοικονομικού συστήματος. 

Τώρα traders αναμένουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκια για μία ακόμη φορά κατά 25 μονάδες βάσης ανεβάζοντάς τα στο 5%. Εν συνεχεία όμως αναμένονται επιτοκιακές μειώσεις, οι οποίες πιθανότατα να αρχίσουν στις αρχές Μαίου ή τον Ιούνιο, καθώς οι πιστωτικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται. 

Μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να σημάνει αυξανόμενη ανησυχία για τις προοπτικές του πληθωρισμού προτού αρχίσει η μείωση στο όνομα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Όμως υπάρχει και το σενάριο ένας πιθανός επίμονος πληθωρισμός να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει τις περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις ή μία απότομη και μη προγραμματισμένη σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών να αναγκάσει μία πολύ μεγαλύτερη επιτοκιακή μείωση. 

Μέσα στο σημερινό όμως αβέβαιο περιβάλλον, κανένας από τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων που θα βρίσκεται ο πληθωρισμός ή πως θα είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε τρεις μήνες από σήμερα. 

Τα περισσότερα σενάρια είναι μάλλον απαισιόδοξα καθώς προβλέπουν ένα συνδυασμό επίμονου πληθωρισμού, αυξανόμενων επιτοκίων, επιδείνωσης πιστωτικών συνθηκών και επιβράδυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Άλλωστε η σημερινή μικρή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού υποδηλώνει την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει όσον αφορά στην πορεία του πληθωρισμού. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται, όμως ο κίνδυνος ύφεσης δεν έχει εξαλειφθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News