Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 07:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται, όμως ο κίνδυνος ύφεσης δεν έχει εξαλειφθεί

Fitch: Οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται, όμως ο κίνδυνος ύφεσης δεν έχει εξαλειφθεί

Σημαντική βελτίωση των παγκόσμιων προοπτικών ανάπτυξης για το 2023 βλέπει ο οίκος Fitch από το Δεκέμβριο. Το γεγονός αυτό το αποδίδει στην επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας, στην υποχώρηση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και στην ανθεκτικότητα της καταναλωτικής ζήτησης στις ΗΠΑ. 

Πρόκειται για την πρώτη ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της Fitch από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπει για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2% έναντι 1,4% που είχε προβλέψει το Δεκέμβριο του 2022. 

Για την Κίνα προβλέπει ανάπτυξη 5,2% από 4,1%, για την Ευρωζώνη 0,8% από 0,2%, ενώ για τις ΗΠΑ 1% από 0,2%. 

Ωστόσο, ο οίκος έχει αναθεωρήσει καθοδικά τις προβλέψεις του για το 2024, γεγονός που αντανακλά τον αντίκτυπο των μεγάλων επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ και την ΕΚΤ. 

Σύμφωνα με τον οίκο, την άρση των περιορισμών κατά της Covid 19 στην Κίνα ακολούθησε εντυπωσιακή βελτίωση στους δείκτες κινητικότητας και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ταχεία ανάκαμψη παρουσίασαν και οι καταναλωτικές δαπάνες. Ωστόσο, ο οίκος υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο κλάδος ακινήτων παραμένει εξασθενημένος και ότι οι εξαγωγές επιβραδύνονται. 

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, ο οίκος αναφέρει ότι η προσφορά έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, τα αποθέματα έχουν βελτιωθεί σε σχέση με τις εποχικές νόρμες και οι τιμές χονδρικής έχουν υποχωρήσει ουσιαστικά. Όλο αυτό το σκηνικό έχει ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης και έχει περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις. 

Όσο για την αμερικανική οικονομία, η Fitch βλέπει μεγαλύτερη του αναμενομένου κεκτημένη ταχύτητα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με ισχυρή αγορά εργασίας και αύξηση της κατανάλωσης στις αρχές του 2023. Ο ρυθμός αύξησης του εισοδήματος των νοικοκυριών καλά κρατεί, ενώ οι καταθέσεις τους αυξήθηκαν σημαντικά την περιόδο της πανδημίας, στηρίζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες στο σύνολό τους. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει ήδη κορυφωθεί, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός και γι΄αυτό τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι ο πληθωρισμός θα γίνει μόνιμος. Οι ανισορροπίες στην αγορά εργασίας – πηγή μισθολογικών πιέσεων – δεν έχουν βελτιωθεί ακόμη, σύμφωνα με τον οίκο, ο οποίος προβλέπει ότι τα επιτόκια της Fed θα κορυφωθούν στο 5,5% και το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 4% τον Ιούνιο, που σημαίνουν μία ανοδική αναθεώρηση της τάξης των 50 και 100 μονάδων βάσης αντίστοιχα από το Δεκέμβριο. 

Ο δομικός πληθωρισμός έχει επίσης αγγίξει υψηλό 40 ετών στην Ιαπωνία και η κεντρική της τράπεζα αναμένεται να αυξήσει επιπλέον κατά 50 μονάδες βάσης το όριο διακύμανσης της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου στο 1%. 

Ωστόσο, ο οίκος υπογραμμίζει ότι το ενδεχόμενο ύφεσης δεν έχει εξαλειφθεί, έχει απλώς μετακινηθεί για αργότερα. Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί με σκοπό την αποθέρμανση της ζήτησης στις ΗΠΑ, όμως η Fitch εκτιμά ότι επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 525 μονάδων βάσης μόλις σε 15 μήνες θα επιβαρύνουν κάποια στιγμή την οικονομική δραστηριότητα. Εξακολουθεί ως εκ τούτου να προβλέπει ύφεση στις ΗΠΑ, με τη διαφορά ότι θα αρχίσει στο τρίτο τρίμηνο του 2023 – αρκετούς μήνες αργότερα απ΄ό,τι είχε προβλέψει προηγουμένως και λίγους μήνες μετά την κορύφωση των επιτοκιακών αυξήσεων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία

Fitch: Γιατί απειλεί να υποβαθμίσει την αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ

Fitch: Yφεση φέτος σε Γερμανία, Ιταλία – Όχι στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News