Business & Finance Πέμπτη 2/03/2023, 08:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Yφεση φέτος σε Γερμανία, Ιταλία – Όχι στην Ευρωζώνη

Fitch: Yφεση φέτος σε Γερμανία, Ιταλία – Όχι στην Ευρωζώνη

Οι οικονομίες της Γερμανίας και της Ιταλίας θα μπουν σε ύφεση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς πασχίζουν να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό,  εκτιμά η Fitch. Ο οίκος αξιολόγησης, πάντως, προβλέπει ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση.

Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Fitch, James McCormack, εκτιμά ότι η οικονομική συρρίκνωση σε Γερμανία και Ιταλία δεν θα είναι σοβαρή, όπως είπε στο Bloomberg. Τόνισε, πάντως, ότι «η ύφεση είναι σημαντική από μόνη της» και πρόσθεσε ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε μια τέτοια συρρίκνωση.

Ήπιο κίνδυνο ύφεσης έως το τέλος του 2023 βλέπει ο McCormack και για την αμερικανική οικονομία.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πασχίζουν να τονώσουν τις οικονομίες τους, καθώς ο πληθωρισμός, που προκαλείται εν μέρει εξαιτίας της ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία, εμποδίζει την ανάπτυξη. Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές τάσεις και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί, είπε ο αναλυτής της Fitch.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η Federal Reserve πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στο 5,5%, από το εύρος του 4,5%-4,75%. Η Fitch πρόκειται να εκδώσει μια νέα έκθεση στην οποία θα αναλύει την  πρόβλεψη αυτή, αργότερα αυτόν τον μήνα.

Από την άλλη πλευρά, ο οίκος δεν περιμένει ένα αμερικανικό default, παρότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο όριο του χρέους τον Ιανουάριο και οι νομοθέτες συζητούν επί του παρόντος την αύξηση του ορίου για να αποφευχθεί μια αθέτηση πληρωμών.

Αντιθέτως, ο McCormack θεωρεί ότι η χώρα που διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας είναι το Πακιστάν, καθώς παλεύει με πληθωρισμό πάνω από 30% και προσπαθεί να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης ύψους 6,5 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με τον αναλυτή, πρόκειται για την πιο κρίσιμη περίπτωση που παρακολουθεί αυτή τη στιγμή.

Οι προοπτικές για την Αίγυπτο, μια άλλη χώρα σε βαθιά οικονομική κρίση, εξαρτώνται από την ικανότητα εξασφάλισης εξωτερικής χρηματοδότησης, πιθανότατα από τους παραδοσιακούς συμμάχους της στην περιοχή του Κόλπου, είπε ο McCormack.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Moody’s: Κρατικές χρεοκοπίες-ρεκόρ το 2022 και αυξημένοι κίνδυνοι για το 2023

S&P: Η ακρίβεια θα βγάλει τους Ευρωπαίους στους δρόμους – Τι λέει για την Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News