BUSINESS & FINANCE

Berenberg Bank: Πόσο κόστισε στην Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία

Berenberg Bank: Πόσο κόστισε στην Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ένα χρόνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές οικονομίες δέχθηκαν μεν βαρύ πλήγμα, όμως επιδεικνύουν μεγαλύτερες αντοχές από ό,τι αναμενόταν, όπως προκύπτει από την ανάλυση της Berenberg Bank. Και καθώς το «σοκ του Πούτιν» τώρα αντιστρέφεται, με τις τιμές του φυσικού αερίου να υποχωρούν απότομα, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι τα εισοδήματα θα αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές από το καλοκαίρι και μετά, επιτρέποντας την ανάκαμψη των οικονομιών μετά τη στασιμότητα του χειμώνα.

Επιχειρώντας μία πρώτη αποτίμηση της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε ο πρώτος χρόνος του πολέμου, η Berenberg συγκρίνει τις προβλέψεις που είχε κάνει για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρώπη ακριβώς πριν από την ρωσική εισβολή, με τα τελικά στοιχεία του 2022 αλλά και τις σημερινές προβλέψεις της για το 2023 και το 2024.

Η διαφορά, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, είναι μεγάλη. Κυρίως γιατί η εκτίναξη στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων άφησε τους καταναλωτές με λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν για άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα αύξησε το κόστος για τις επιχειρήσεις.

Συνολικά, η Berenberg υπολογίζει ότι το πραγματικό ΑΕΠ του 2024 θα είναι κατά 3,6% χαμηλότερο και τα επίπεδα των τιμών κατά 8,9% υψηλότερα από ό,τι θα ήταν χωρίς τον πόλεμο.

Berenberg Bank: Πόσο κόστισε στην Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία-1

Όμως, πέρα από τα αρνητικά νούμερα, ο οίκος τονίζει ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις σε σχέση με την ανθεκτικότητα και την ευελιξία της Ευρώπης. Για παράδειγμα, η οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους της μακροπρόθεσμης τάσης του 1,4% έως και τα μέσα του περασμένου έτους.

Μόνο όταν ο Πούτιν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο σαν όπλο, κλείνοντας σταδιακά τον NordStream 1, από τον Ιούνιο και μετά, άρχισε η οικονομία της Ευρωζώνης να εξασθενεί. Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στα επίπεδα-ρεκόρ των 340 ευρώ ανά MWh, στα τέλη του Αυγούστου, καθώς η Ευρώπη προσπαθούσε να γεμίσει τις αποθήκες της για τον χειμώνα αντί οποιουδήποτε τιμήματος,   δημιούργησε το έδαφος για απότομη οικονομική συρρίκνωση.

Όμως, η Ευρώπη έμαθε να ζει σχεδόν χωρίς καθόλου ρωσικό αέριο. Έτσι, με τη βοήθεια των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, αλλά και με πραγματικές περικοπές στην κατανάλωση ενέργειας, το τέλος του χειμώνα την βρίσκει με τις αποθήκες γεμάτες σε ποσοστό 55%, δηλαδή 30 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.

Συνεπώς, η Berenberg εκτιμά ότι θα χρειαζόταν ένας πολύ απίθανος συνδυασμός από αρκτικές θερμοκρασίες και άλλων εμποδίων για να δημιουργηθεί σοβαρός κίνδυνος ελλείψεων και να επαναληφθεί η βιασύνη  για αγορές αερίου σε οποιαδήποτε τιμή, εν όψει του επόμενου χειμώνα.

Έτσι, καθώς το «σοκ του Πούτιν» αντιστρέφεται και οι τιμές του φυσικού αερίου κατρακυλούν, η Berenberg βλέπει προοπτικές για τη διατηρήσιμη μείωση του πληθωρισμού και τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη.

«Παρότι εξακολουθούμε να περιμένουμε ελαφρώς χαμηλότερη ανάπτυξη και λίγο υψηλότερο πληθωρισμό για το 2024 σε σχέση με ό,τι περιμέναμε πριν από τον πόλεμο, οι προοπτικές είναι τώρα πολύ πιο ευνοϊκές από ό,τι φαίνονταν το περασμένο φθινόπωρο», σημειώνουν οι αναλυτές.

Και με την απασχόληση σε επίπεδα-ρεκόρ, τα εισοδήματα θα αρχίσουν να αυξάνονται γρηγορότερα από τον πληθωρισμό μετά το καλοκαίρι, θέτοντας τις βάσεις για μια διατηρήσιμη ανάκαμψη, μετά τη στασιμότητα του χειμώνα, προβλέπουν.

Διαβάστε επίσης:

Bruegel: Ένας χρόνος πολέμου σε δέκα αριθμούς

Berenberg Bank: Πότε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ian Bremmer: Η Ουκρανία μπορεί να χάσει, αλλά η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News