BUSINESS & FINANCE

Moody’s: Κρατικές χρεοκοπίες-ρεκόρ το 2022 και αυξημένοι κίνδυνοι για το 2023

Moody’s: Κρατικές χρεοκοπίες-ρεκόρ το 2022 και αυξημένοι κίνδυνοι για το 2023

Το 2022 έκλεισε με αριθμό-ρεκόρ στις χρεοκοπίες κρατών και το 2023 ξεκινά με αρνητικές προοπτικές, καθώς οι κίνδυνοι για defaults στα κρατικά ομόλογα είναι αυξημένοι, προειδοποιεί η Moody’s.

Τα στοιχεία του οίκου αξιολόγησης δείχνουν ότι μέσα στο 2022 σημειώθηκε default στα ομόλογα του Ελ Σαλβαδόρ, του Μάλι, της Σρι Λάνκα, της Λευκορωσίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γκάνας.

Moody’s: Κρατικές χρεοκοπίες-ρεκόρ το 2022 και αυξημένοι κίνδυνοι για το 2023-1

Πρόκειται για ρεκόρ χρεοκοπιών, που σημειώθηκε αφότου το 2021 έκλεισε με ένα μόνο default, αυτό του Μπελίζ. Το 2020 είχαν χρεοκοπήσει η Αργεντινή, ο Λίβανος, ο Ισημερινός, το Σουρινάμ, το Μπελίζ και η Ζάμπια.

Καθώς η Moody’s προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι χρεοκοπίας παραμένουν αυξημένοι, το πρώτο default για το 2023 είναι ήδη γεγονός και ήρθε από την Αργεντινή.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι δείκτες των χρεών μπορεί να βρίσκονται σε πτώση, όμως παραμένουν υψηλότεροι από τα προ-πανδημίας επίπεδα. Ειδικότερα, ο δείκτης κρατικού χρέους/ΑΕΠ είναι τώρα κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος από τα υψηλά που σημείωσε στα τέλη του 2020, όμως παραμένει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Moody’s: Κρατικές χρεοκοπίες-ρεκόρ το 2022 και αυξημένοι κίνδυνοι για το 2023-2

Την ίδια στιγμή, το κόστος εξυπηρέτησης των χρεών μόλις τώρα αρχίζει να αυξάνεται από τα χαμηλά επίπεδα που απολάμβαναν οι ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ για τις αναδυόμενες και μεθοριακές οικονομίες, απλά συνεχίζει την ανοδική του πορεία, σημειώνουν οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Moody’s θεωρεί ότι οι βασικές τάσεις που θα χαρακτηρίσουν το 2023 είναι οι εξής:

–          Υψηλότερα επιτόκια, χαμηλότερη ανάπτυξη: Ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια θα ροκανίσουν την ανάπτυξη, με τον κίνδυνο ύφεσης να παραμένει υψηλός.

–          Γεωπολιτικές αλλαγές: Οι αλλαγές σε γεωπολιτικό επίπεδο και στο εμπόριο οδηγούν σε επανεξέταση των αμυντικών στρατηγικών σε ενέργεια, τεχνολογία, κυβερνοχώρο και εφοδιαστικές αλυσίδες.

–          Κοινωνικές αλλαγές: Το υψηλότερο κόστος κάλυψης των βασικών αλλαγών φέρνει στην επιφάνεια κοινωνικές ρωγμές και διευρύνει την πολιτική πόλωση.

–          Έκθεση στο κλίμα: Οι φιλοδοξίες του μηδενικών καθαρών εκπομπών ρύπων συγκρούονται με τους στόχους της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης.

–          Ψηφιακό finance: Καθώς οι χρηματαγορές οδεύουν προς την ψηφιοποίηση, η μεταμόρφωση θα επηρεάσει τα επιχειρηματικά μοντέλα, το χρηματοοικονομικό αρχιτεκτόνημα και το θεσμικό πλαίσιο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Moody’s προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι κρατικών χρεοκοπιών παραμένουν αυξημένοι, όπως άλλωστε μαρτυρά και το υψηλό ποσοστό των αξιολογήσεων που βρίσκονται στις χαμηλότερες βαθμίδες.

Moody’s: Κρατικές χρεοκοπίες-ρεκόρ το 2022 και αυξημένοι κίνδυνοι για το 2023-3

Σύμφωνα με τον οίκο, οι πιστωτικές συνθήκες θα είναι δύσκολες ιδιαίτερα για τα κράτη που ανήκουν στις μεθοριακές αγορές και για τις χώρες που εξαρτώνται από την εξωτερική χρηματοδότηση.

Διαβάστε επίσης: 

Moody’s: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα – Οι προβλέψεις

Θα πάμε σε εκλογές με επενδυτική βαθμίδα;

S&P: Η ακρίβεια θα βγάλει τους Ευρωπαίους στους δρόμους – Τι λέει για την Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News