Business & Finance Τετάρτη 22/02/2023, 21:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περαιτέρω αυξήσεις για την ανάσχεση του πληθωρισμού βλέπει η Fed

Περαιτέρω αυξήσεις για την ανάσχεση του πληθωρισμού βλέπει η Fed

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ συνέχισαν να προβλέπουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος δανεισμού για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%, όταν συνεδρίασαν νωρίτερα αυτό το μήνα, αν και σχεδόν όλοι υποστήριξαν μια μείωση του ρυθμού των αυξήσεων.

«Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι η περιοριστική στάση πολιτικής θα πρέπει να διατηρηθεί έως ότου τα εισερχόμενα στοιχεία παρέχουν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια σταθερή καθοδική πορεία προς το 2%, κάτι που πιθανότατα θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 31ης Ιανουαρίου-1ης Φεβρουαρίου που δημοσιεύθηκε στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη.

Τα πρακτικά ανέφεραν επίσης ότι σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι ήταν σκόπιμο να αυξηθούν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση, ενώ λίγοι τάχθηκαν υπέρ ή θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια μεγαλύτερη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Ορισμένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια ανεπαρκώς περιοριστική στάση πολιτικής θα μπορούσε να ανακόψει την πρόσφατη πρόοδο όσον αφορά τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, σύμφωνα με τα πρακτικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι έτοιμοι να αυξήσουν τα επιτόκια περισσότερο από την πρόβλεψή τους του Δεκεμβρίου για 5,1%.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ αύξησαν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας, μετριάζοντας τη δράση τους μετά την αύξηση κατά μισή μονάδα τον Δεκέμβριο και τις τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις ύψους 75 μονάδων βάσης. Η κίνηση αυτή αύξησε το βασικό επιτόκιο αναφοράς σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75%.

Τα πρακτικά έδειξαν ότι η Fed ανησυχούσε περισσότερο για τον κίνδυνο παραμονής του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα παρά για την επιβράδυνση της οικονομίας ή την είσοδο σε ύφεση.

«Οι συμμετέχοντες σημείωσαν γενικά ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού παρέμειναν βασικός παράγοντας που διαμορφώνει τις προοπτικές πολιτικής και ότι η διατήρηση μιας περιοριστικής στάσης πολιτικής έως ότου ο πληθωρισμός είναι σαφώς σε πορεία προς το 2% είναι κατάλληλη από την άποψη της διαχείρισης του κινδύνου», αναφέρεται στα πρακτικά.

Σε στάση αναμονής οι αγορές

Ενόψει της συνεδρίασης, οι αγορές χρήματος προέβλεπαν μείωση των επιτοκίων στο δεύτερο μισό του 2023. Έκτοτε μετρίασαν τα στοιχήματα σχετικά με την πιθανότητα η Fed να αντιστρέψει την πορεία της και να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μετά την ανακοίνωση, οι επενδυτές των swaps διατήρησαν σταθερή την πεποίθησή τους ότι η Fed θα συνεχίσει να ωθεί τα επιτόκια προς τα πάνω, με την αγορά να υποδεικνύει ότι οι αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης είναι πιθανό να έρθουν στις συνεδριάσεις του Μαρτίου, του Μαΐου και του Ιουνίου. Οι επενδυτές ανέβασαν τις προσδοκίες για το πού θα κορυφωθούν τα επιτόκια σε περίπου 5,36%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρουσίασαν διακυμάνσεις, ενώ παρέμειναν χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο δείκτης S&P 500 και το δολάριο παρέμειναν υψηλότερα.

Η αλλαγή του κλίματος συνέβαλε επίσης στη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών κάπως -ενδεχομένως βοηθώντας την κεντρική τράπεζα καθώς αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό εν μέσω μιας σφιχτής αγοράς εργασίας.

Στα πρακτικά της Τετάρτης, οι αξιωματούχοι της Fed σημείωσαν ότι είναι σημαντικό «οι συνολικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες να είναι συνεπείς με τον βαθμό περιορισμού της πολιτικής που εφαρμόζει η Επιτροπή προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%».

Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση ότι οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων είναι απαραίτητες και ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα διατηρήσει περιοριστική στάση για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μετά τη συνεδρίαση έδειξαν ισχυρότερη υποκείμενη δυναμική της οικονομίας από ό,τι φαινόταν στις αρχές Φεβρουαρίου. Τα στοιχεία Ιανουαρίου για την αγορά εργασίας έδειξαν ότι υπήρξε αύξηση των θέσεων εργασίας υπερδιπλάσια από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ενώ ο πληθωρισμός δεν έδειξε σημάδια υποχώρησης.

Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι είχε δει μια επιτακτική οικονομική περίπτωση για αύξηση κατά μισή μονάδα κατά την τελευταία συνεδρίαση, άποψη που επανέλαβε αργότερα την ίδια ημέρα ο επικεφαλής της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ. Κανένας από τους δύο αξιωματούχους δεν ψηφίζει για τις αποφάσεις πολιτικής φέτος.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News