Business & Finance Παρασκευή 31/03/2023, 16:06
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Καλύτερα των προβλέψεων τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ο προτιμώμενος δείκτης της Fed, ο δείκτης για τις τιμές προσωπικής κατανάλωσης επιβράδυνε στο 5% το Φεβρουάριο από 5,3%

ΗΠΑ: Καλύτερα των προβλέψεων τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Υποχώρηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, σε μια ένδειξη ότι η Fed ενδέχεται να είναι κοντά στο τέλος της επιθετικότερης νομισματικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες.

Ο προτιμώμενος δείκτης της Fed, ο δείκτης για τις τιμές προσωπικής κατανάλωσης επιβράδυνε στο 5% το Φεβρουάριο από 5,3% τον Ιανουάριο, υποχωρώντας σε χαμηλό άνω των 18 μηνών. 

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 4,6% σε ετήσια βάση από 4,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα μείνει αμετάβλητος. 

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,3% το Φεβρουάριο, μετά την άνοδο του Ιανουαρίου κατά 0,6%. Μηνιαία αύξηση 0,3% σημείωσε και ο δομικός δείκτης μετά από άνοδο 0,5% τον Ιανουάριο.  

Ενώ η υποχώρηση του πληθωρισμού είναι ευπρόσδεκτη, η αύξηση των τιμών παραμένει πολύ υψηλή για τη Fed, η οποία όμως πρέπει να συνυπολογίσει και τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αύξησαν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας την περασμένη εβδομάδα και είπαν ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερη σύσφιγξη, καθιστώντας σαφές ότι ο πληθωρισμός είναι η κορυφαία προτεραιότητά τους, ενώ παρακολουθούν τους κινδύνους από την τραπεζική αναταραχή.

Ο σταθερός πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών, ιδίως, εν μέρει λόγω της ισχυρής αύξησης των μισθών σε αυτούς τους κλάδους, κινδυνεύει να διατηρήσει την αύξηση των τιμών πάνω από τον στόχο της Fed για το άμεσο μέλλον. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εξαιρουμένων των κατοικιών και των ενεργειακών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,3% τον Φεβρουάριο, μια επιβράδυνση από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Στο 5,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 6,9% στην Ευρωζώνη

Γαλλία: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού για πρώτη φορά φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News