Business & Finance Τετάρτη 12/04/2023, 15:55
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στο 5% – Επιμένει ο δομικός πληθωρισμός

Μεγαλύτερη των προβλέψεων η επιβράδυνση του πληθωρισμού - Παραμένει ισχυρός ο δομικός πληθωρισμός στο 5,6%.

ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στο 5% – Επιμένει ο δομικός πληθωρισμός

Στο 5% έπεσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώθηκαν σήμερα, σημειώνοντας τη μικρότερη αύξηση εδώ και έναν χρόνο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης σημείωσε οριακή αύξηση 0,1% τον Μάρτιο έναντι αύξησης 0,4% τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, ακριβώς στο επίπεδο των προβλέψεων (5,6%) κινήθηκε ο δομικός πληθωρισμός των ΗΠΑ, ξεπερνώντας το 5,5% του Φεβρουαρίου. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4% μετά από αύξηση 0,5% τον Φεβρουάριο.

Σημειωτέον ότι τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός ήταν στο 6%, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters έκαναν λόγο για μηνιαία αύξηση του δείκτη κατά 0,2% και 5,2% σε ετήσια βάση. Σταθερά υψηλά παρέμειναν τα ενοίκια, διατηρώντας της πληθωριστικές πιέσεις και αυξάνοντας τις πιθανότητες να αυξήσει εκ νέου η Fed τα επιτόκια τον επόμενο μήνα. 

Ο ετήσιος ΔΤΚ είχε κορυφωθεί στο 9,1% τον περασμένο Ιούνιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 1981, ενώ έκτοτε παρουσιάζονται αποκλιμακώσεις στις πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου 2% που έχει θέσει η Fed.

Σημειωτέον ότι οι τιμές της βενζίνης είναι πιθανό να ανακάμψουν τους επόμενους μήνες, αφού η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+  ανακοίνωσαν περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήρθαν στον απόηχο της έκθεσης για την απασχόληση της περασμένης Παρασκευής, η οποία έδειξε σταθερό ρυθμό αύξησης της απασχόλησης τον Μάρτιο και υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας ξανά στο 3,5%.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, η εύρωστη αγοράς εργασίας και οι ενδείξεις ότι η χρηματοπιστωτική κρίση -που προκλήθηκε από την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών τον περασμένο μήνα- απομακρύνεται, αναμένεται να επιτρέψει στη Fed να συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών.

Οι αγορές βλέπουν τώρα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τις αρχές Μαΐου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Χωρίς κατεύθυνση η αγορά – Με το βλέμμα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Capital Economics: Βλέπει τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 4% παρά τους τριγμούς στις τράπεζες

Gourinchas (ΔΝΤ): Σε πιο επισφαλή κατάσταση οι τράπεζες – Κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News