Business & Finance Τρίτη 13/09/2022, 16:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στο 8,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Υψηλότερα από τις προβλέψεις

ΗΠΑ: Στο 8,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Υψηλότερα από τις προβλέψεις

Περισσότερο από το προσδοκώμενο ανέβηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, καθώς η άνοδος στο κόστος τροφίμων και κατοικιών αντιστάθμισε την πτώση στις τιμές καυσίμων. Συνολικά όμως σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση και 8,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Εξαιρώντας την τιμή τροφίμων και ενέργειας, που γενικά παρουσιάζουν μεγάλες μεταβολές, ο δείκτης ενισχύθηκε 0,6% από τον Ιούλιο και 6,3% ετήσια βάση.

Οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν 5% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ιδίως χάρη στην υποχώρηση του δείκτη βενζίνης κατά 10,6%. Αντιθέτως, ο δείκτης της τιμής τροφίμων τον Αύγουστο ενισχύθηκε κατά 0,8% τον Αύγουστο, ενώ οι τιμές των κατοικιών, που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού δείκτη τιμών καταναλωτών, εκτινάχθηκαν 0,7% στο μήνα και κατά 6,2% σε σχέση με τον Αύγουστο πέρυσι.

Μεγάλη άνοδος σημειώθηκε και στις υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας, στο 0,8% σε μηνιαία βάση και κατά 5,6% από τον Αύγουστο του 2021. Επίσης, αυξήθηκαν 0,8% και οι τιμές νέων οχημάτων, ενώ οι τιμές μεταχειρισμένων υποχώρησαν 0,1%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

«Μέχρι τρεις κονσέρβες»: Κόφτη στα φτηνά προϊοντα βάζει supermarket στη Βρετανία

Περιμένει την Ευρώπη η Ελλάδα για τις επόμενες κινήσεις στην ενέργεια

Μπεζ Βιβλίο (Fed): Σταθερή η οικονομία, με αβέβαιες προοπτικές και λίγα σημάδια βελτίωσης σε εργασία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News