Business & Finance Δευτέρα 27/03/2023, 21:15
ΒUSINESS & FINANCE

Τζακ Μα: Η «μετέωρη» επιστροφή του στην Κίνα – Δεν έχει πεισθεί από το Πεκίνο

Τζακ Μα: Η «μετέωρη» επιστροφή του στην Κίνα – Δεν έχει πεισθεί από το Πεκίνο

Ο Τζακ Μα ενδεχομένως να αποτελεί τώρα μία από τις καλύτερες ευκαιρίες που έχει το Πεκίνο για να αποκαταστήσει την φήμη του όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα της Κίνας. Όμως, ο δισεκατομμυριούχος ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος στις προσκλήσεις που δέχθηκε από τις κινεζικές αρχές. 

Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους επιχειρηματίες της Κίνας, ο συνιδρυτής της Alibaba Group και του χρηματοοικονομικού τεχνολογικού γίγαντα Ant Group εξαφανίστηκε από τη δημόσια ζωή της Κίνας αφού άσκησε κριτική στις ρυθμιστικές αρχές της χώρας σε μία δημόσια ομιλία του το 2020 στη Σαγκάη. 

Έκτοτε, η κινεζική κυβέρνηση εφήρμοσε μέτρα καταστολής σε διάφορους κλάδους, από το real estate έως τις πλατφόρμες του Διαδικτύου και την εκπαίδευση. Και η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα άρχισε να έχει αυξανόμενες αμφιβολίες ως προς τη δέσμευση του Πεκίνου απέναντι σε επιχειρήσεις που δεν βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του κράτους. Ωστόσο, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να ενδυναμώσει την εξουσία του και να επανεστιάσει στην οικονομία, η νέα ηγεσία της χώρας θέλει να αναπτύξει ένα προφίλ φιλικό προς τις επιχειρήσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να πείσουν τον Μα – ο οποίος βρισκόταν για ένα διάστημα εκτός της χώρας – να επιστρέψει και να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης προς την επιχειρηματική κοινότητα, σύμφωνα με πηγές. Ωστόσο, ο Μα επέλεξε να παραμείνει στο εξωτερικό, λέγοντας ότι απέχει από τις επιχειρήσεις τους για να εστιαστεί στην έρευνα αγροτικής τεχνολογίας, σύμφωνα με τις πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.  

Κατ΄ιδίαν, ο Μα φέρεται να είπε σε στελέχη της Ant και της Alibaba να μην τον πιέσουν να επιστρέψει στην Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι θα προσφέρει τη στήριξή του από το εξωτερικό. 

Ο Τζακ Μα επέστρεψε τώρα στην Κίνα και επισκέφθηκε ένα σχολείο στη Χανγκζού σήμερα Δευτέρα για να μιλήσει για θέματα όπως το ChatGPT, εκφράζοντας την ελπίδα να επιστρέψει στο αρχικό του επάγγελμα ως δάσκαλος κάποια στιγμή. Είναι αβέβαιο το πόσο καιρό σκοπεύει ο Μα να παραμείνει στην Κίνα και ποιά είναι τα σχέδιά του. 

Η αποχώρηση του δισεκατομμυριούχου καταδεικνύει τη δυσπιστία που τρέφουν οι επιχειρηματίες και οι διεθνείς επενδυτές κατά του Πεκίνου, τη στιγμή που ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός Λι ΚιάνγκLi εξέφρασε την «ακλόνητη υποστήριξή του» στον ιδιωτικό τομέα.

Bαθιά Δυσπιστία

Παρά το γεγονός ότι ο Σι και οι υπόλοιποι Κινέζοι αξιωματούχοι στηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν βαθιές αμφιβολίες ως προς αυτό. 

Η ξαφνική εξαφάνιση τον περασμένο μήνα του κορυφαίου εκπροσώπου της αγοράς fintech, Μπάο Φαν, η οποία συνδέθηκε με μια κυβερνητική έρευνα, αναζωπύρωσε τους φόβους στην επιχειρηματική ελίτ της Κίνας ότι η καταστολή του ιδιωτικού τομέα δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

Και τον Ιανουάριο, ακόμη και όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωνε ότι διερευνούσε τρόπους υποστήριξης εταιρειών τεχνολογίας, οι κινεζικές κυβερνητικές αρχές απέσπασαν περαιτέρω έλεγχο από την Alibaba, από το λεγόμενο «χρυσό μερίδιο» στον επιχειρηματικό βραχίονα των μίντια. Παρόμοια σχέδια έχουν και για μια θυγατρική της Tencent Holdings, όπως αποκάλυψαν πηγές. Εν τω μεταξύ, η χώρα δημιουργεί ένα εθνικό γραφείο για την αστυνόμευση και την προστασία των δεδομένων στον κλάδο πλουτοπαραγωγικών πηγών.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Πόσο θα κρατήσει το ράλι των μετοχών κρατικών κολοσσών

Κινέζος μεγιστάνας πήρε χρήματα για επενδύσεις και τα ξόδεψε σε επαύλεις και Ferrari

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News