Business & Finance Σάββατο 18/03/2023, 13:23
ΑΓΟΡΕΣ

Κίνα: Πόσο θα κρατήσει το ράλι των μετοχών κρατικών κολοσσών

Κίνα: Πόσο θα κρατήσει το ράλι των μετοχών κρατικών κολοσσών

Κάποτε ήταν οι ιδιωτικοί τεχνολογικοί κολοσσοί, τώρα οι κορυφαίες κρατικές επιχειρήσεις. Ο λόγος για την Κίνα, όπου το εντυπωσιακό ράλι των μεγάλων κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών της Κίνας φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει, εν μέσω αισιοδοξίας για περισσότερα κρατικά μέτρα στήριξης και σχέδια για υψηλότερα μερίσματα, τα οποία θα μπορούσαν να διατηρήσουν την κεκτημένη ταχύτητα. 

Ο δείκτης με τις μετοχές των μεγαλύτερων κρατικών επιχειρήσεων της Κίνας ενισχύεται 7% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ξεπερνώντας σε επιδόσεις το δείκτη CSI 300 κατά 5% και παραμένοντας ανθεκτικός παρά την έντονη αναστάτωση στο διεθνή τραπεζικό κλάδο. Οι κρατικές επιχειρήσεις εκπροσωπούν το ήμισυ των κορυφαίων 10 μετοχών του δείκτη Hang Seng China Enterprises με την καλύτερη επίδοση, με πρωταγωνιστές τη China Satellite Communications με κέρδη 118% και τη China Mobile με άνοδο 49%.  

Gauge of State-Owned Firms Outstrips Peers
 
 

Οι προσδοκίες ότι οι κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν πιο σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν το Πεκίνο να υλοποιήσει τις πρωτοβουλίες του σε θέματα οικονομικής πολιτικής μέσα στο σημερινό ταραγμένο γεωπολιτικό περιβάλλον. 

«Η μεγαλύτερη έκπληξη φέτος ήταν οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησαν οι κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσουν τις αποτιμήσεις τους, από ενέσεις κεφαλαίου, αύξηση μερισμάτων και βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης», αναφέρει ο Ou Xiao της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίου Stone PE. 

H κεντρική κυβέρνηση της Κίνας ελέγχει απευθείας 98 κρατικούς κολοσσούς, από κορυφαίες τράπεζες, οπερέιτορς κινητής τηλεφωνίας έως παραγωγούς ενέργειας. Οι επενδυτές έως πρότινος θεωρούσαν τις κρατικές επιχειρήσεις αναποτελεσματικές με δεδομένο ότι η εντολή τους ήταν να στηρίζουν κοινωνικές πολιτικές και όχι να δίδουν προτεραιότητα στα κέρδη τους. 

Αυτό το μήνα, στο Κογκρέσο του Λαϊκού Κόμματος της Κίνας, κορυφαίοι αξιωματούχοι απηύθυναν έκκληση για καλύτερη χρηματοδότηση προς τις κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις, ενώ μία ρυθμιστική αρχή πρότεινε μία εκστρατεία ενίσχυσης των εθνικών «πρωταθλητών». 

Ο δείκτης CSI Central με τις 100 μεγαλύτερες κρατικές επιχειρήσεις διαπραγματεύεται σε επίπεδα 10 φορές υψηλότερα από τα κέρδη τους, αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς δείκτες. 

China SOEs Still Trade Far Cheaper Than Peers
 
 
 

Παρ΄όλα αυτά, υπάρχουν λόγοι αμφιβολίας. Οι ανησυχίες για ύφεση θα μπορούσαν επίσης να στρέψουν τους επενδυτές στην ασφάλεια. Ιστορικά δε τα ράλι των μετοχών κρατικών εταιρειών έχουν αποδειχθεί βραχυπρόθεσμα λόγω του μεγάλου όγκου συναλλαγών. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Κινέζος μεγιστάνας πήρε χρήματα για επενδύσεις και τα ξόδεψε σε επαύλεις και Ferrari

Πώς ο «σεισμός» της SVB έφτασε ως την Κίνα: Γιατί την προτιμούσαν οι startups

Κίνα: Ο Li Qiang νέος πρωθυπουργός – Αναλαμβάνει το δύσκολο έργο αναζωογόνησης της οικονομίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News